Одеський вінігрет

Пам'ятник Пушкіну.

В місті аж ДВА пам'ятника російському поету: новіший, франтоватий - біля Пушкінського музею, і цей, давній. За легендою, міська дума не дала на монумент грошей, і тому жителі міста поставили Пушкіна до ради спиною. Щоби знала.
Pushkin's monument in Odesa
Ще антикваріат. Два фото від 1.09.05 монументу 1888р. Сучасний пам'ятник біля музею.
Pushkin's monument. Odesa

Герцог (дюк) де Рішельє.

Герцог колись... Он він, вгорі, над сходами. Історія пам'ятника така: в червні 1822р. Одеса дізналася, що помер колишній "мер" міста Арман-Іммануїл Рішельє. Граф Ланжерон закликав громадскість зібрати кошти на пам'ятник дюку. Кажуть, гроші дав не лише губернатор Воронцов, а й прості грузчики та робітники. Скульптором вибрали Івана Мартоса (Мінін і Пожарський в Москві, пам'ятаєте?). В лютому 1824р. Одеса побачила ескіз монумента. Мартос писав: "Фигура герцога Ришелье изображена в моменте шествующем..." Фігуру герцога відлив у бронзі, а ще виготовив три латунних барельєфи майстер з Петербурга Єфімов. Барельєфи символізували землеробство, торгівлю та правосуддя. 22 квітня 1828р. перший одеський пам'ятник було урочисто відкрито після літургії. Навпроти статуї вишикувався батальон Уфімського піхотного полку, з іншого боку стояли вихованці Рішельєвського ліцею. А ще далі - справжнє людське море міщан, що зібралися подивитись на дійство. Гриміли гармати з кораблів, що стояли в гавані. З того часу монумент став символом Одеси.
1905-тий, рік броненосця... Ну і в вересні 2005 року.
Ну і в вересні 2005 року.

Археологічний музей:

Спочатку археологічні види, а вже потім сучасні.
Поруч - пам'ятник апельсину-спасителю (розповідь на двох мовах, як в 1800 році місто потрапило в немилість Павла І і було позбавлено всіх привілеїв. Тоді міщани відправили імператору 3000 грецьких апельсинів, від яких Gавло не відмовився. До Одеси посол Г.Раксоматі повернувся з рескриптом про імператорське благовоління та з 250 000 крб на розвиток міста).
Monument to orange
Monument to orange
Monument to orange
Monument to orange

Старі і яскраві листівки:

Грецька вулиця. Біржева площа. Цього пам'ятника Катерині вже, на щастя, немає.
Грецька вулиця.
Театр Сибірякова.
Біржева площа.
Цього пам'ятника Катерині вже, на щастя, немає.
Театр Сибірякова.
Транспорт на вулицях старої Одеси: станція трамвая на рогу Тіраспольської та Ніжинської вулиць.Ще не трамвай, а конка в 1900 році. Фаетон біля публічної бібліотеки.
Станція трамвая.
Рішельєвська вулиця.