Великий Ходачків
Таким видно храм з траси.

Неподалік траси.

До Тернополя - кілометрів 18 на схід. Маловідомий мені Козівський район. Минаємо Почапинці, за ними на трасі - Великий Ходачків. Якщо дивитися ліворуч - досить скоро серед низеньких хатинок виникне могутня будівля, що здіймається над поселенням.

Величезний костел, навіть обезголовлений, все ще вражає. Зараз всередину заглядають з свого гнізда лелеки, спостерігаючи за нечастими шукачами архітектурних скарбів, що продираються в храм через заколочені дошками двері, щоб потрапити в джунглі кущів посеред решток даху, що впав, і побачити залишки розп'яття на залізній рейці.

Без допомоги Ігоря Седельника мені б не дізнатися, що парафія тут виділилась з парафії села Настасів у 1882-1912 роках. Тоді в селі був мурований костел Утішительки Діви Марії, освячений 1890 року і розширений у 1900р. Та "Схематизм" 1936 року вказує, що костел збудували у 1934 році. Дивна нестиковка? Можливо, пояснює Ігор, храм було того року перебудовано... ну, або Схематизм помиляється.

Деяка схожість архітектурних деталей (ліпнина, витонченої форми башточки-каплиці по боках від основного кубу будівлі) простежується з шикарним костелом в карпатській Старій Солі, який грунтовно відновили саме на початку ХХ століття. Та й цегла, з якої зведена базиліка, з внутрішніми пустотами (ох, ну не знаю я, як ті штуки назвати), дуже вже модернова - ще 150 років тому так не будували.

Можливо, теперішній храм виник в ХІХ столітті на місці свого попередника. На користь цієї версії свідчить кам'яна стела біля костелу. Відтворю напис наскільки зможу:

Kazimierz Szelig

SZELISKI

wlasciciel dobr ziemskich

oficer bylych wojsk Polskich

roku 1831

Posel do rady panstwa

(наступний рядок не читається)

urod(zony) (не читається) marca 1807

(не читається) 1885

(не читається) jego pamieci

(Перекладаю для тих бідак, які польську не знають: Казімєж Шеліг Шеліський, власник цих земель, офіцер колишньої польської армії (1831р. - рік відомого польського повстання), посол до державної ради 1807-1885. На його пам'ять). Якщо такий поважний пан посол жив в Ходачкові, він не міг обійтися без католицького храму, правильно?

Село Великій Ходачків відоме в документах з 1504р. Тут на місцевому старому цвинтарі зберігся пам'ятник з білого мармуру з вмонтованим бронзовим барельєфом - могила письменника о. Тимотея (Тимофія) Бордуляка (1863-1936), що жив в Великому Ходачкові з 1904р. В булинку плебанії, де жив о.Тимотей, зараз сільський клуб. Покровська церква в селі зведена в 1886р., особливою оригінальністю не відрізняється.

Вхід заколочено
Вхід заколочено