Буковець
Навіть у безсніжні зими в Буковцю є сніг.
Навіть у безсніжні зими в Буковцю є сніг. Ця мішанка білих плям і жухлої трави так чомусь нагадує мені шербет. 7 січня 2018 р.
Буковецький перевал. А на ньому - церква. :о)
Буковецький перевал. А на ньому - церква.

488 жителів, які поглядають, напевно, на сусідній косівський район трошки зверхньо: бо ж з перевалу. Нехай Буковецький перевал і не самий високий в Карпатах (лише 835 метрів), але ж все одно - перевал! Тут ще й починається дорога на Писаний Камінь.

Назва, правда, малооригінальна: на Франківщині є ще один Буковець, плюс два на Закарпатті. Але зате зрозуміла: букові ліса ж навколо.

Коли зведена сільська Вознесенська церква, я не знаю. Знаю, що вона одна з найбільш високогірних в Україні - і народжена точно в ХХ столітті. В голові крутиться дві дати на вибір, це 1941 і 1991 роки. Яка з них точніша, невідомо.

Як і в сусідній Криворівні, від церкви в Буковцю близько 14:00 щороку 7 січня починають свою гуцульську коляду місцеві чоловіки-"коліднички". Все дуже схоже на Криворівню - бо ж традиції у верховинців ті самі. Ті самі сердаки з кольоровими помпонами, ті самі трембіти та роги у якості музичного супроводу, ті самі довгі колядки. Хороша локація для тих, хто хоче побачити автентичне дійство, але без туристичного натовпу.

В центрі села, недалеко від велетенської (в порівнянні з іншими спорудами) школи - чимале озеро. Мене воно здивувалос: чомусь ніяк не очікуєш побачити на перевалі таке водне плесо.

Коліднички з Буковця.

Буковець. Колядники йдуть від церкви 7 січня 2018 р. Ох, тільки подивіться: профілі такі, що хоч зараз на картину чи чеканку.
Колядники йдуть від церкви у селі Буковець 7 січня 2018 р.

Буковець. Перевальські краєвиди.