Умань. Софіївка

Краса – велика сила. Жіноча краса теж, але вона нетривка, і хто згадає красуню через століття? Портрети… А що – портрети? Їх знають лише спеціалісти і музейні працівники. Тож мало хто залишається в пам’яті прийдешніх поколінь Красунею з великої літери. Софії де Вітт-Потоцькій поталанило. Її вроду береже один з найгарніших парків України і світу – “Софіївка”

Царицин сад

Схема парку

Уманським парком “Софіївка” найкраще блукати рано-вранці або в будні дні. Суботній або недільний осінній полудень – місцевий “високий сезон”, коли туристів у парку мало не стільки ж, скільки дерев. А блукати тут добре! Від Нижнього ставу з 15-метровим фонтаном “Змія” до гроту Діани, від Чортового мосту до підземної ріки Ахеронт, від острова Анти-Цирцеї до партерного амфітеатру. Екскурсоводи чітко слідують за заздалегідь розробленими маршрутами та їх хронометражем, ледь виплутаєшся з їх навчено-професійних капканів, як на тебе починають полювання власники сувенірних крамничок і яток. А є ж ще фотографи, гондольєри на човнах, прибиральниці, студенти сусідньої аграрної академії, які слідкують за парком... Тож навколо люди, люди, люди... А “Софіївка”, як сором’язлива красуня, відкривається лише тет-а-тет. Хоча та, заради якої вся ця краса задумувалася, сором’язливою не була. Інакше б не вижила. Але красунею була неймовірною.

Про графиню Софію де Вітт-Потоцьку тут нагадуватиме все: від назви парку до численних біографій, якими наповнені сувенірні ятки. Так багатій граф Станіслав Щенсний Потоцький (1751-1805) увіковічнив своє безмежне кохання до дружини.

Завоювання серця

Історія цих почуттів починається з турецького міста Бурса, де 1762 року в родині грецького торгівця худобою народилася дівчинка Софія. Коли батько помер, її мати Марія, залишившись без засобів до існування, стала куртизанкою. У 1777 р. Марія привела красуню-доньку до польського посла в Стамбулі Кароля Боскампа-Лясопольського. Той, вражений вродою Софії, залишив її в себе. І закрутилося: уроки французької, світські прийоми, шлях до Варшави, який лежав через Поділля. Новий край назавжди змінив її життя. У дівчину палко закохується 39-річний Юзеф де Вітт, син коменданта Кам’янець-Подільської фортеці, видатного архітектора епохи бароко Яна де Вітта. Осліплений красою, він протягом року їздить до Хотина залицятися до красуні. Донині Кам’янцем-Подільським гуляють розповіді про їхнє таємне вінчання 1779 р. в зіньковецькому костелі і про те, як скаженів батько Юзефа та як злягла від горя його мати.

Вже з Кам’янця, в новому статусі, Софія відправляється разом з Юзефом подорожувати Європою. На той час де Вітт-молодший, колишній польський майор, переметнувшись до росіян, уже був генералом російської армії. Та чоловік швидко відходить у тінь, а до ніг красуні падають Варшава й Берлін, король Фрідріх ІІ Пруський та австрійський імператор Йосип ІІ. Де слава – там і заздрість. З’явились чутки, що красуня є російською шпигункою і приятелькою Григорія Потьомкіна. З усіх боків тільки й чути було: бідний, бідний Юзеф…

Нове кохання

У жовтні 1791 р., в Яссах, тодішній столиці Молдови (нинішня Румунія), куди переводять де Вітта, Софія вперше зустрічає графа Потоцького. Кохання обеззброїло одруженого графа, про пару взялися пліткувати від Відня до Петербурга. Плітки та легенди і нині оточують їх. Власне, як і парк. Кажуть, Потоцький вибудовував у 1796-1805 рр. для коханої дружини шматок її рідної Греції в античному силі. Автором парку був талановитий артилерист-винахідник Людвіг Метцель (1764-1848), котрому щодня допомагали німецький садівник Олива і близько 800 селян. Селяни отримували за працю платню, адже Потоцький скасував на своїх землях панщину. Кажуть, будівництво парку коштувало графу астрономічної суми в 15 млн злотих (або 2 млн крб сріблом)! Юзеф де Вітт, в якого Потоцький буквально відкупив Софію за 2 млн злотих, дізнавшись про скруту, в яку увігнало Станіслава будівництво парку, радив тому ще раз продати дружину й заробити на парк….

Леді в зеленому

“Софіївка” вже на початку ХІХ ст. викликала захват. Поети складали про неї поеми, її малювали художники, а в 1820 р. навіть відвідав російський цар Олександр І. Задум Станіслава Потоцького був ще більш грандіозним, включав будівництво розкішного палацу і створення найбільшого в Європі парку. Втіленню завадила передчасна смерть магната 14 березня 1805 р. Софія володарювала в зеленому царстві імені себе аж до смерті 1822 р. Дивно, але улюбленим місцем на землі парк для неї не став: графиня не раз намагалася продати “Софіївку” в царську скарбницю. Далі славу парку підтримував її син Олександр…

“Софіївка” і справді вражає: є тут екзотичні дерева з усіх усюд, мармурові скульптури, що наче зійшли зі сторінок “Іліади” та “Одіссеї”, численні водойми, водоспади, фонтани і гроти. Вражає вона і своєю площею: 179 гектарів – це солідно. До речі, сучасна “Софіївка” не дуже схожа на зелений рай часів красуні-Софії. У 1836-1859 рр. парк, який називали тоді “Царициним садом”, значно вдосконалили академік архітектури А. Штакеншнейдер і тодішні головні садівники.

Ще в 1929-му цей чарівний куточок оголошено заповідником. У 2004 р. “Софіївка” отримала статус Національного дендрологічного парку, а в 2007-му її було названо одним із семи чудес України. Чи варто дивуватися, що в 1985 р. мала планета № 2259 отримала назву “Софіївка”?

Корисна інформація

Адреса: Національний дендрологічний парк “Софіївка”, Черкаська обл., місто Умань, вул. Київська, 12-а; тел.: +38 04744 363 19.

Вебсайт: www.sofiyivka.org.ua, e-mail: sofievka@ck.ukrtel.net.

Графік роботи: Парк відкритий з 1 травня до 15 листопада щоденно з 9.00 до 18.00. В інші пори року екскурсії проводяться за попереднім замовленням.

Вхідні квитки: Дорослий – 8 грн, дитячий – 5 грн.

Інфраструктура: У парку працює ресторан та готель: тел.: +38 04744 335 27, +38 04744 343 66.

Прокат автомобілів: Компанія Hertz: м. Київ, вул. Здолбунівська 7д, тел.: +38 044 492 3270, e-mail: rent@hertz.ua

Порівняльна історія в фотографіях

Аполон Бельведерський-2006