Суботів
Церква Богдана Хмельницького в Суботові (Іллінська церква). Та сама, що на п'ятигривневій купюрі. Гравюра з тижневика "Tygodnik Ilustrowany" № 114 з 30.11.1861року. Стор.209.
Церква Богдана Хмельницького в Суботові. Та сама, що на п'ятигривневій купюрі. Гравюра з тижневика "Tygodnik Ilustrowany" № 114 з 30.11.1861року. Стор.209.

Близько 700 жителів. Перша згадка - 1616р.

В Богданові часи Суботів мав і невеликий - площею до 2 га - дерев'яно-земляний замок, оточений ярами (лишилося замчище). Про небезпеку і наближення ворога з підвня повідомляв вартовий на Вовчому шпилі. З боку Тясмина маєток теж був неприступним завдяки заплавам. Та й сама Іллінська церква (1653) при нагоді могла слугувати оборонним пунктом. Стіни ж майже два метри завтовшки! І чотири артилерийських бійниці на західному фронтоні є...  Трохи нижче ще три - для рушниць. Кажуть, автором бароково-ренесансного проекту храму був сам гетьман. Гм. Дзвіниця храму була нижчою за церкву і дерев'яною.

Саме в Іллінському храмі гетьмана було поховано у 1657 р. З 1990 р. церква діюча.
Є й легенди про підземні ходи в Суботові.

Тарас Шевченко побував у богдановій вотчині в липні 1843 р. Вдруге приїхав у вересні 1845 р. - тоді й малював церкву. "Стоїть в селі Суботові" ж написаний не тут, а на Полтавщині, 21 жовтня 1845 року.

Зараз в селі діють два музеї - історичний та меморіальний музей Богдана Хмельницького в Іллінській церкві. З богданових часів збереглися й три криниці над струмком.

"Стоїть в селі Суботові На горі високій Домовина України..."

Іллінська церква в Суботові. Акварель Тараса Шевченка