Золотоноша архівна
Пожежна каланча у Золотоноші колись
Zolotonosha. Пожежна каланча у Золотоноші колись

Карта. Райцентр на Черкащині, відомий з 1576 р. Близько 28 тис. жителів.

Координати:  49°40′08″ пн. ш.32°02′51″ сх. д.

Черкаська область - центр України, Золотоноша - центр Черкащини. Ну, майже центр. До Києва звідси десь 135 км.

Це, звичайно, не Мужієво з його золотими рудниками. Просто - за легендою - у XVII столітті тут, в маєтностях Яреми Вишневецького (тут був черговий його замочок) саме в цьому місці начебто збирали податки з усієї Вишневеччини. От вам і золоте коріння в назви. Тільки назва старша за Вишневецького як мінімум на кілька десятків років... Всі інші легенди натякають на заховані десь поблизу скарби - і Вишневецького, і награбовані татаро-монголами.

А все просто: місцева річка Золотоношка має піщане дно, яке часом поблискує в сонячних променях.

В сучасній Золотоноші можна оглянути Успенський собор (1909), схожий на храм в Халаїдовому; барокову Преображенську церкву Красногірського монастиря (1767-1771) авторства Івана Григоровича-Барського, старі вокзал, лікеро-горілчаний завод та приміщення земства, колишню синагогу (ХІХ ст.) та повітовий театр.

Вул. Московська
Золотоноша, вулиця Московська