Умань поза парком
Місто в 1910р.

Карта.

Там, де ріки Кам'янка і Уманька з'єднуються в один потік, колись давно тому поселились люди. Трипільці, що жили тут 5 тисячоліть назад, напевно, були не першими мешканцями цього щедрого на хліб краю. Щоправда, вредні документи про це поселення згадують аж в 1609 році, коли уманська "пустіль" дісталася поміщику Валентию Алєксандру Калиновському. Напевно, саме цей польський магнат, староста брацлавський та вінницький збудував тут на березі річки першу дерев'яну фортецю (від неї нічого не лишилося, й не шукайте). Він же перетворив сільце на справжнє місто (містом Умань вперше назвали в 1616 році), центр торгівлі та ремесел.

Знаєте, що таке середина XVII століття в Центральній Україні? Правильно, Хмельниччина. Козаки захопили і замок, і місто в 1648 році. Стефан Чарнецький відбив у повстанців Умань в лютому 1653 року, після запеклого бою з козаками та татарами.

Купальні в Умані

В Умані (як і в Кам'янці, про паралелі між цими містами читай нижче) деякий час перебував Юрко Хмельниченко, син Богдана. Польські джерела стверджують, що він був архимандритом (?) в місцевому православному монастирі. Якось не дуже віриться. Потім начебто його віддали туркам, які захопили місто в 1673 році, а вже потім, в 1676 році султан проголосив Юрія Хмельницького "князем України Малоросійської".  В Кам'янці ж, в 1685 р., його й стратили - кинули з Турецького (замкового) мосту.

Потім був Максим Залізняк. Був Гонта. Була уманська різня 21 червня 1768 року. Самі все знаєте.

Гетьман великий коронний Францішк Ксаверій Браніцький домовляється з командувачем російського корпусу Михайлом Кречетніковим - і 7 липня заколотники були схоплені москалями. Гонту віддали полякам - щоб ті заживо здерли з нього шкіру. Залізняку відрубали носа та відправили до Сибіру на каторгу. Гайдамаків "пацифікували" в Кодні.

А потім місто стало власністю Станіслава Щенсного Потоцького...

Картинки з виставки: Умань.

Цьому присвячена окрема сторінка - "Софієвка", саме вона. Театр в Умані сто років тому. Атланти кличуть в музей. А Лєніна люблять пташки.
Цьому присвячена окрема сторінка - "Софієвка", саме вона.
Театр в Умані сто років тому.
Атланти кличуть в музей.
А Лєніна люблять пташки.
Усміхнений маскарон.
Будинок поруч з парком.
А атланти живуть тут.
Старий люк.

Аграрна академія

Уманська державна аграрна академія -сусідка "Софіївки".
Уманська державна аграрна академія

Найстаріший навчальний заклад міста (засновано його ще в 1859 році, коли 30 березня з Одеси в Умань офіційно перевели Головне училище садівництва). І тоді, і тепер студенти цього внз опікуються парком поруч. Тільки тоді з училища виходили садівники та лісничі, а зараз спектр професій значно ширший.

Навчальні заклади міста сьогодні і колись.
Корпус університету, колишньої гімназії.
Гімназія для хлопців.
Ще одна гімназія. 1910 рік.

Умань і Кам'янець - паралель неодмінно мала знайтися. Знайшовся цілий жмуток, на добрячий паралельний віник.

І я навіть не про те, що якби не Кам'янець, не було б "Софіївки". Боскамп-Лясопольський віз Софію Глявоне саме через наше місто, а там її побачив син коменданта фортеці де Вітта... Ну, далі ви знаєте.

Умань і Рідне Місто схожі за розмірами і кількістю жителів. Умань і Рідне Місто - туристичні мекки України. Умань і Рідне Місто - обидва другі за розмірами місця в областях. Умань і Рідне Місто мали колись педінститути, а зараз мають університети. Тільки нашому повернули статус саме Університету, як його огієнко і задумував, а в Умані університет педагогічний - це такий евфемізм для інституту, так? Наш старший (1918), куди там уманський 1930 рік.

Головний корпус знаходиться на самому початку вул. Садової - до парку з центру прямуємо саме нею. Всього корпусів три, хоча це для туриста не дуже важливо.

Костел в Умані.

Н. Орда. 1870 рік.
Серпень 2006 року. Той самий костел.

З того часу, як великий білоруський мандрівник і художник Наполеон Орда малював костел Успіння богородиці в Умані в 1870 році, споруда сильно змінилася. Немає двох веж, та й костелу як такого вже немає - всередині філіал краєзнавчого музею, його картинна галерея. Проте портик і колонада легко вгадуються - самі порівняйте два сусідніх зображення.

За костелом - пожежна частина з вежею. Мік спочатку вирішив, що саме та вежа і є храм, але все було трішечки не так. :)

Де шукати костел? А в центрі. На вул. Коломенський. Поруч на площі кудись тягнетьтся рукою Лєнін. Питайте, де тут картинна галерея - мають знати.