Bistriţa - Бистриця
Бистриця колись - і в травні 2008 року.

Чи не найближче до кордону України саксонське місто Трансильванії. З Брашовим, Сігішоарою чи Сібіу порівнювати його важко, звичайно, але певний шарм є і в Бистриці. Я сподівалася на більшу вампирячисть - не лише тому, що вся Трансильванія кишить упирячими сувенірами, а й тому, що вперше прочитала назву цього міста саме в романі Брема Стокера. :о).

Отже: місто відоме з ХІІІ ст., хоча люди жили тут ще в епоху неоліту. Відомо, що саксонці прийшли на ці угорські землі в 1206 р. Називали регіон на свій манер: Nösnerland. В поселенні була чимала торговиця, Market Nösen, яка вперше згадується під 1241 р. Бо ж якраз перетин торгових шляхів з моря аж за гори, так що з диспозицією, вважайте, пощастило.

В католицькому костелі

З 1330 р. Бистриця була вільним королівським містом. з 1353 р. отримала право на щорічний 15-денний ярмарок, герб (страус з підковою, сама розповсюджена в Карпатах пташка, ага). В 1465 р. міські укріплення нараховували 18 башт і бастіонів, за кожним і кожною з яких наглядав той чи інший ремісничий цех. І, звичайно, як то водиться в саксонців, укріпленим був і головний храм міста.

Ця тотальна оборонність часом таки допомагала, а часом й ні: в 1530 р. валаський князь Петру Рареш взяв місто в облогу і змусив саксонців скоритися. А в XVI-XVII століттях місто мучили татари та турки. Неодноразово.

До Румунії Бистриця увійшла в 1919 р. Угорці повернули собі місто в часи Другої світової, але ненадовго.

Столиця округу Бистриця-Несеуд (Bistriţa-Năsăud), на одноіменній річці (з, думаю, швидкою течією), 88 км на північ від Тиргу-Муреша, населення близько 115 тисяч чоловік (за даними путівника від "Вокруг света") і трохи більше за 81 тисячу (за даними перепису 2002 р.). Німецький варіант назви міста Bistritz, угорці називають свою колишню власність Beszterce, обидва варіанти принаймні схожі на офіційну назву, на відміну від найбільш архаїчного варіанту: Nösen.

Залишки міських укріплень

Стара поштівка.
Сучасний стан
Стіна поблизу культурного центру

Біля фортечних стін зараз розташовані муніципальний парк та культурний центр в курсалоні часів ар-нуво.

В муніципальному парку. Культурний центр. Торець одноповерхового жовтого будинку - це і є оборонна стіна. Вид на центр міста від стіни.
В муніципальному парку.
Культурний центр.
Вид на центр міста від стіни.

Головна атракція Бистриці

Храм колись, храм в 2008 р., портал, напис над центральним входом.

Символ міста, його опуклий, нахабний пупок. І розташований в самісінькому центрі, на Piata Centrala. Там ще поліція напроти. :о). Оборонна лютеранська кірха, яку, як і годиться всім середньовічним масивним готичним храмам, зводили майже століття: з 1470-го по 1564 рік. Кажуть, на цьому місці саксонці звели церкву ще в XIV ст. Вже коли новий храм був майж повністю готовий, його підновив (за сто років це потрібно) і вдосконалив у відповідності до ренесансної моди у 1559-1563 рр. такий собі Петрус Італус (італієць, напевно).

всередині храм виглядає як на такий, що не діяв ще з часів пана Петруса.

Висота дзвіниці - 76 метрів, а здається, що більше.

напроти - Шугелете, дома з підсіннями. Майже як в Жовкві. :о).

Всі дороги вели до кірхи... Всі дороги ведуть до неї. Таким було місто в 1914 р. з вершечку вежі церкви.

Різне

Бистриця в 1915 р. Ще старі поштівки. остання - супер, храм настільки величніший за місто, неначе чужинець, як Гулівер серед ліліпутів.
Бистриця в 1915 р.
Ще старі поштівки.
Православна церква в стилі нео-бринковяну. Явно після 1919 р. зводилася. Тут все нагадує: ви все ще в Трансильванії.