Harman - Херман

Так вийшло, що тут ми були аж двічі. :) Перший раз за так, другий - за великі гроші і на таксі :).

Це лише 4-5 км на південний схід від Брашова. Коли дивитися на індустріальну частину міста з Пояни Брашов, башту хрманської церкви добре помітно поруч з міськими кварталами. В принципі, сюди можна добратися електричками або й автобусами - якщо ви не збираєтеся це зробити в святковий день, коли автобуси теж святкують. Тоді залишається тільки таксі або власні ноги. Бо побувати тут варто - це одна з саксонських оборонних церквів, включених до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Та й розкішний, неймовірний Прежмер - зовсім поруч. Так що побувати варто.

З історії

Внутрішні приміщення у стінах.

Німці (а саксонці живуть в Хермані дотепер, хоча їх залишилося зовсім мало - чоловік 150. Інші нещодавно емігрували на історичну батьківщину) називають поселення Hönigburg - "медовий замок". Або Hermannsdorf - буквально "німецьке село". Гарно. А ще гарніша оборонна церква, яка височіє в самому центрі села.

Це не просто церквиця. Це ціла оборонна система: стіни, башти, бастіони, а колись ще й був заповнений водою рів. Плюс дзвіниця 50 метрів заввишки.

За дивними переказами, храм в Хермані звели в XVI ст. (за іншими даними, в ХІІІ ст.) монахи-цистеріанці, які суворо дотримувалися канонів простоти. І церква в них така ж получилася: чи то готика, чи то романський стиль, яле монументально і просто. Готика з'явилася, щоправда, вже після реконструкції 1593 р. Серед угорців, які жили в Трансільванії в ті часи, цистеріанці були дуже популярними. Та довго ченці у Хермані не затрималися - і церква знову відійшла до саксонців, які її укріпили. (За іншими даними, які виглядають більш логічними, саме саксонці й звели храм в ХІІ столітті, невдовзі після нашестя татаро-монголів у 1241 р. - а цистеріанці були лише одним з елементів подальшої храмової історії. Ну й справді - звідки в 16 ст. романський стиль?). І саме для оборони від кочівників і знадобилися міцні стіни: орда турбувала ці землі аж до 1285 року, а з XV століття за справу взялися турки. Плюс були епідемії чуми, сутички місцевих феодалів, повені тощо - укріплення в будь-якому випадку б зайвими не були. Так що спочатку міцну церкву збудували, а потім, в XV-XVI ст., обнесли її мурами з баштами. Вийшла селянська фортеця -не гірше за панські замки. Висота мурів - 10 метрів! Товщина стін - 1,50-3,50 м! В стінах бійниці. Шість прямокутних в плані башт 9а було спочатку сім). А потрапити в селянську фортецю можна було лише через так званий цвінгер (zwinger) - склепінчастий переход, який є характерним для архітектури Центральної Європи.

Таким є Херман зі спутника

Стіни цієї міні-фортеці мають кімнати, в яких жителі села могли зберігати свої речі або переховуватися в разі нападу. Ось звідси, від цих кімнаток, і ростуть ноги в "медового замку" - здалеку це нагадує велетенські соти. Та тільки з своєю оборонною функцією херманський храм справлявся гірше, аніж сусідній Прежмер, та й облоги довелося пережити аж 47 разів... Особливо сильно постраждав комплекс в 1421 році, після турецької осади.

В середині тринавної базиліки все досить скромно - якщо не враховувати килими. В Трансільванії прийнято прикрашати цими турецькими "спеціалітетами" християнські святині. Барочний вівтар - подарунок шведського короля Карла ХІІ. Портал храму - неймовірний, складається з п'яти арок. На хорах до цього часу збереглося кілька романських капітелів і консолів.

В селі проживає близько 4 200 жителів (дані на 1996 р.), з них ще в 1989 рю було понад тисяча саксонців, та еміграція зробила свою справу.

Перша письмова згадка про Херман відноситься до 1240 р., хоча люди тут жили ще в епоху неоліту.

На жаль, мені не довелося побачити цікаві розписи XV ст. у Поховальній каплиці у Хермані. Та й збереглися вони дуже погано. Чотири зооморфні символи (пелікан, фенікс, лев і єдиноріг) й фігуру мадонни виявили реставратори у 1930-х роках. Загальний стиль фресок нагадує розписи Тіроля, Словенії і Франції.

Буханці із Хермана

Найбільшої слави Херман зазнав, коли селяни повстали проти трансільванського князя Габріеля Баторі (Gabriel Bă¡thory, 1608-1613), який захопив Брашов, Бран і Ришнов, а потім взяв у облогу Херман. Князь наказав війську обстрілювати селянську фортецю з усієї сили - так що близько 120 м зовнішніх стін укріплення впали під шквальним вогнем. Та жителі продовжували захищатися, маючи не лише 50 гармат, а й кмітливого й сміливого ватажка, Ганса Бьома (Hans Böhm), який взагалі-то був художником і взагалі нетутешнім. Він був одним з тих, хто запропонував заманити солдатів Габріеля Баторі у ловушку.

Жителі розуміли, що й ті, хто обложив їхню фортецю, потерпають від голоду.Тож Бьом наказав селянам робити буханці з патронами і снарядами всередині, а потім скидувати їх на ворогів. Ті ж, голодні і втомлені, кидалися на буханці. намагалися їх гризти - і тут спрацьовували снаряди 9не зовсім розумію, як це можливо без запалу, але гаразд). Перелякані місцевими хлібо-булочними виробами, угорці так налякалися, що втекли з Хермана і більше ніколи сюди не поверталися. Князь намагався вмовити жителів Хермана на підписання мирної угоди, та Ганс Бьом рішуче йому відмовив. Більше того, жителі насміхалися над Баторі, випускаючи погуляти навколо стін свиню та козу - щоб князь бачив, скільки ще провіанту є в херманців.

Після перемоги над Баторі жителі села отримали від брашівських чиновників привілей щоп'ятниці продавати свої хлібо-булочні вироби на ринках без сплати податків. Та з однією умовою: якщо хоч одну п'ятницю херманці пропустять, привілей буде ліквідовано.

Ще фото:

Одна кімнатка відреставрована, інша - напіврозвалена. Контраст. Меморіальний дзвін поблизу порталу. Ось ці "соти" й дали назву "медовому замку". Будиночок поблизу укріплень.
Контраст.
Меморіальний дзвін
ці "соти" й дали назву "медовому замку". Будиночок поблизу укріплень.
В храмі все в килимах, а вівтар - подарунок Карла ХІІ. Вид на Брашов і Херман з Пояни Брашов. Стрілочка вказує на храм.
В храмі все в килимах
вівтар - подарунок Карла ХІІ.