Панка

Дерев'яний костел з 1882 р. в Панці
старий парк в Панці.
Село Панка

Дерев'яний костел з 1882 р. та старий парк в Панці.

Карта

Пані та панове! Ladies and gentlemen! Meine Damen und Herren! Потвори і їх аматори! Дозвольте представити вам один з найстаріших дерев’яних костелів України загалом та Буковини зокрема!

Панка! Село Сторожинецького району Буковини, відоме з 1428 р. Населення близько 2,5 тис. чоловік. Має костел. Дерев'яний. Он, на фото.

... Нє, ну а що ви хотіли? Ну скромно, так. Я ж не сперечаюся. Як є. Але тим не менш, в Україні майже немає костелів з дерева такого ж віку, як цей, під титулом Архангела Михаїла. Бо його спорудили в 1882 р. Щоправда, помираючий костел в Язлівчику, який є на 40 років молодшим і на чотириста років старшим за виглядом, проти панківського храму виглядає архітектурним шедевром. Проте панківський костел радянська влада не закрила (в селі завжди було багато католиків).

Два слова про це місце.

В радянські часи село називалося Клинівка. Щоб не було ніяких вам панських (панківських?:)) асоціацій. Тому старий парк, пам’ятка природи місцевого значення, називається «Клинівський». Хоча до парку можете й не ходити. Я пішла – і заблукала. Бо вирішила, що «ЙОЛОЧКИ», відомий всім місцевим орієнтир, - то оті здоровезні ялинки в парку. Виявилося, «ЙОЛОЧКИ» були трохи осторонь. І міст, інший орієнтир, був кам’яним – а мене понесло на дерев’яну кладку.

Ну, але ж знайшла що шукала – і добре. В селі був ще один дерев'яний костел, на так званому Зрубі, збудований в 1923 р. Не зберігся - Зруб населяли словаки, які вже тут не живуть.