Глибочок

Церква для бабів-ягів. :)

Квітень-2008. Вулик в Глибочку.

В цьому крихітному селі (населенням трохи більше як в 200 чол) за кілька км на південний схід від Сторожинця є найменша на Буковині бляшана церква. Та ще й на курячих ніжках. Абсолютно зрозуміло, що вчащати в такий храм повинні або мініатюрні баби-йожки, або бджоли, віддані православній церкві Московського патріархату.

А якщо серйозно, то двометровий курйоз стоїть при самій дорозі, на обійсті старенької Вірджинії Петрівни Малайку (1931 р. народження. Її спину видно на фотографії). Сюди з чернівецької Роші привіз дивовижну конструкцію син пані Вірджинії. Втготовлено вулик на початку 1980-х років Діонізієм Малайку та його сусідом, столяром Миколою.

Якщо ще серйозніше, то православних бджіл в Глибочку немає, тож диво-вулик з куполами-цибулинками ще з 2007 р. стоїть пустий. Хоча, створюючи міні-будівлю, пан Діонізій думав саме так: в людей є церква, то нехай і в бджіл буде! Церква розрахована на дві бджолині сім'ї, в ній прохолодно і комфортно, тож в чернівецькі часи тут мешкало до 200 тисяч (!) бджіл. Моделями для першого в світі храму для комах - за словами господаря - послужила церква з села Старі Бросківці та анонімна дзвіниця з Хотинщини. Вийшло майже так само, але розмірами в 20 разів менше.

Хоча я спершу подумала все-таки на церкву старообрядців в Білій Криниці. І Олексій Сльозкін, спеціаліст по храмах тієї епохи, мою думку підтвердив. Це таки Біла Криниця в мініатюрі і блясі.

Дзвіниця, до речі, була у виготовленні найважчою - особливо червоні колони, які складаються з 60 круглих частинок. Хрести - з нержавійки. Низ - з бляхи (її пішло кілька квадратних метрів). Згини арок виготовлялись вручну інструментом для виточування ложок. На Роші в бджолиного храму був фундамент, а в Глибочку є лише курячі ніжки. В далекі радянські роки вулик-храм обійшовся його господарю в фантастичні 500 крб. Зараз пан Діонізій мріє зробити ще один храм-вулик на пересувній платформі, але в 15 разів менший за оригінал (каплицю в Магалі під Чернівцями. Але кручені куполи є лише в Чернівцях...).

Туристів, котрі хочуть сфотографувати диво-вулик, Вірджинія Малайку просить знімати капелюхи: як-не-як храм, ще й батюшкою освячений (!!!). Кажуть, чернівецька філія "Нашої України" намагалася купити цей бджолиний будиночок для президента В.Ющенка (за 500 доларів), але господарі свою святиню не продали. Тож президент поки що лише бачив фото глибоцької дивовижі.

А тим часом на Роші з'явився ще один бджолиний храм - правда, скромніший, однокупольний. Чекаємо на синагогу для бджіл.

Використано матеріал Ольги Гнідан з газети "Молодий Буковинець".