Кути
Дві дерев'яні церкви Кутів біля Олеська: старіша Михайлівська (1697 р.)...

Село Кути на Львівщині,  церква Різдва Пресвятої Богородиці (1750 р.)

...і церква Різдва Пресвятої Богородиці (1750 р.) - ця діюча і трішки під бляхою. Хоча теж пам'яткa архітектури національного значення. Фото 13 березня 2011 р.

Крихітне село (470 жителів!) - і відразу дві пам'ятки національного значення - та ще й з видом на Олеський замок.

З добиранням просто швах: якісь бусики в Кути через Олесько ходять, але так нечасто, що на вашому місці я б не сподівалася. Хоча самій боляче дивитися по карті свої сьогоднішні (ще сьогоднішні) походеньки: пішки з Олеська до об'їздної (як ефектно звідти виглядає Олеський замок!), далі ще з кілометр до села, і ще кілометр - до першої церкви (новішої, котра Різдва Богородиці) - і ох, яке ж болото було по дорозі до неї... Друга, старіша церква, ще далі - і болото там було вже ну зовсім катастрофічне.

Так як автобусів ближчим часом очікувати було марно, за порадою привітної і смішливої продавчині з сільського магазину, поспішила на платформу - щоб встигнути на електричку на Красне. Хто ж знав, що до платформи - майже стільки ж, скільки назад до Олеська. Винагородою був кам'яний Ян Непомуцен біля колії - побілений святий розгублено розглядав яскраво-зелений цвинтарний вінок, який повішали скульптурі, напевно, місцеві.

Навколо церкви Різдва в Кутах - старі надгробки

Цвинтар в Кутах

Першою я побачила саме церкву Різдва, про неї й розкажу спочатку.

Симпатична, гармонійна, з опасанням на двадцяти дерев'яних стовпах, зведена з соснових брусів. Триверха і тридільна - ну це і з картинок зрозуміло. :о) До вівтаря прибудована ризниця. На дзвіниці наївний напис "З нами бог. 1930". Дуже цікавий цвинтар навколо - видно, що Олесько з його знаменитими династіями скульпторів і різчиків по каменю - зовсім під боком.

Як пише дослідник дерев'яних храмsв Львsвщини Віктор Громик, до 1939 р. храмом опікувалася землевласниця Марія з Замойських Гнєвош (чи не її це усипальня знаходиться в північному кутку цвинтаря, неподалік нового кладовища?).

Цвинтар в любителів всілякої похмурої старовини забере часу більше за церкву - точно! Мені пощастило: паламар якраз поспішав до храму з ключами, а вулицею Кутів (село хоч невелике, та витягнулося в шнурок вздовж однієї вулиці) вже йшли до храму бабусі - неділя ж!

Між старішою і новішою пам'ятками національного значення трапиться придорожна фігура Мадонни, магазин, меморіал загиблим в Другій світовій - і горщики. Чорні димлені горщики, прості і красиві в своїй ергономічній лаконічності. Такі продають біля монастиря капуцинів в Олеську - і там це лише сувенір для столичних туристів. В ресторанах народного профілю часом чіпляють на декоративний тин не менш декоративні горщики - не такі чорні, простіші. Але відчуйте різницю: сувеніри і типу-корчми - і СПРАВЖНІЙ тин зі СПРАВЖНІМИ горщиками! Знайшла чому радуватися, так? А таки знайшла: релікти минувщини зараз трапляються так нечасто, що кожному радієш як дитина. (І задумуєшся: а може, й справді їжа в таких от горщиках смачніша?).

Та повернімося до храмів. Вже навіть до храму: Михайлівського, 400-з-копійками-літнього. Ще кілька років тому навколо святині росли дерева, зараз їх зрубали (з 2008 р. триває реставрація об'єкту). Церкву тепер видно добре, але місце втратило на затишності. Храм архангела Михаїла, зведений у 1697 р. теслею Григорієм Сасовським (чи не з Сасова був?), не скапарений ніякими бляхами і вагонками, давно і повільно реставрують. Як пише в своїй книзі "44 дерев'яних храми Львівщини" Олена Крушинська, "храм (...) має особливість - ступінчастий пірамідальний дах, що походить від давнього шатрового перекриття. Ще одна яскрава деталь - споруджене 1865 року опасання у вигляді аркади-галереї, яке відновили у первісному вигляді під час реставрації 1974 року. Тоді ж споруду підняли на кам'яний фундамент".

На жаль, побачити на власні очі барокове різьблення і стінопис з XVII ст. неможливо: церква огороджена парканом, на паркані замок (з іншого боку, іконостас з Кутів переїхав на 5 км на південь, в запасники Львівської галереї мистецтв а.к.а. олеський монастир капуцинів). Для туристів, вимазаних кутівським болотом ледь не по коліна, є стенд біля церкви - на ньому зображена церква. Ухтишка!

В кутівській Михайлівській церкві студенти університету банківської справи НБУ задумали облаштувати "храм пам'яті". Було проведено збір коштів. Храм і справді відреставрований - а от з дзвіницею якісь страшні негаразди. Від неї лише шматок гнилих стін залишився. Чому все так - дізнавайтесь з перших рук.

Мавзолей-усипальня на цвинтарі в Кутах.

13 березня 2011 р. Кути Буського району

Претензії на античність, цікава стеля (яка от-от завалиться), розграбовані склепи. Та й самі колони простоять вже недовго: ґрунт під кількома вже пливе. На жаль, ті старенькі, яких намагалася розпитати, нічого про усипальню не знали. Cелом володіли Гнєвоші, ймовірно, це їхній мавзолей.

Село Кути Буського району Львівської області

Недобудоване зразково-показове щось

Ян Непомуцен проводжає на електрички

Головний кадр з Кутів: газди сушать димлені горщики на тині. Це по-справжньому, а не в національному кабаку!

Це по-справжньому!

Old wooden church in the village of Kuty in Lviv region