Новий Милятин
Головні принади Милятина. Нового. :)

Карта

Сюди я потрапила завдяки Алексу і Лєні Яворським, за що дякую. Бо їм, власне, в Новий Милятин заїжджати не дуже хотілося – ми в Куткір їхали, але я, вредна, наполягала. Не пошкодували. :о)

Знаєте, що таке аустерія? Зараз взнаєте.

Корчма в Милятині

Щоб побачити колишнє містечко, а зараз звичайне село Буського району Новий Милятин, потрібно проїхати через Милятин Старий. Не дивлячись на назву, в Старому Милятині старого залишилося мало. Єдиним, що заставило погляд здивовано зупинитися, було оформлення дзвіниці греко-католицької церкви: в якихось об’ємних барельєфах янголиних голівок. Опуклі в Старому Милятині янголи, ага.

Милятинів хоч два, та вони практично зрослись, кордони між селами нечіткі. Перша згадка про Милятин (просто Милятин, без відношення до його віку) відноситься до 1476 р., хоча люди селилися тут задовго до цієї дати.

В 1578 р. неподалік Милятина було засновано місто Новий Милятин, якому Стефан Баторій надав магдебургію. Сам Милятин автоматично став Старим.

При цьому першою згадкою про місто сайт ВР називає чомусь 1 січня 1431 р. Плутанина.

... Проїжджаємо повз став – і вже попереду піднімається купол чималого костелу Воздвиження Хреста (1740-1790). Внизу, у тіні храму – старий заїзд (аустерія, вона ж корчма), теж чималий за розмірами. Кажуть, XVIII століття.

І заїзд, і костел

Про те, що споруда дійсно стара і автентична – навіть не дивлячись на напісвстертий трафаретний напис “Продукти” над розваленим входом, говорить дах цього древнього готелю: високий, мансардний, складної форми (тут таки був продуктовий, а ще цез із засолки капусти. Останній вкрай погано вплинув на стан пам'ятки).

Барочна аустерія зведена у формі літери Н. Було місце і для власне корчми, і для кімнат для торгівців, що прибули на ярмарок, і для стаєн.

За радянщини будівлю використовували як магазин, а зараз вона стоїть така безпорадно-пуста і нікому не потрібна, що аж страшно. Помітно, що з часів реставрації 1934-1935 і 1961 рр. тут капітального ремонту так і не було. За совка ж було дещо перебудовано корчму. Шкода, що не збереглася описана в Мєчислава Орловича галерея на кам’яних стовбах, що колись прикрашала головний фасад корчми. Є в мене якесь таке передчуття, що аустерію все-таки приведуть до ладу, і то досить скоро. Бо в Україні залишилося зовсім мало споруд такого штибу. І, скажімо, заїжджий двір в Підгірцях багато кого цікавить - в сенсі вдихнути туди нове життя, знову влаштувати готель. Новий Милятин, звісно, не такий знаменитий, як Підгірці, але все може бути, правда?

Костел

Головний фасад храму

Час поглянути на тринавний барочний храм поруч з аустерією.

Святиню на цьому місці (хорошому, треба сказати, місці - на підвищенні над ставом) звели ще монахи ордену босих кармелітів в 1740 р. Споруда, що дожила до наших днів, походить з 1780-1790-х років і зведена з цегли за проектом архітектора Ф. Кульчицького. Храм довго будувався і ще довше оздоблювався: роботи з його оформлення продовжувалися в перші десятиліття ХІХ століття. Звідси в барочному храмі й виразний класицистичний акцент. Прибудовувалися й приміщення з північного та південного боків апсиди.

Перша реставрація храму мала місце в 1870-1874 рр.

Парадний фасад святині справляє неабияке враження: розвинений карніз, скульптури в нішах, старі написи над входом, подвійні колони тосканського ордеру, що фланкують центральний вхід...

Дивно виглядає костел з тилу: на його фасаді якісь незрозумілі боріздки - чи то прикраси, чи то сліди якихось перебудов.

Шкода, що храм був зачиненим, і інтер'єр побачити не вдалося.

Храм використовує одна з громад Нового Милятина - НЕ римо-католики. Можливо, уніати.

Між тим, для поляків ця споруда - неабияка святиня, сюди йшли і їхали колись як на прощу... Гм, фактично на прощу й їхали - Милятин був великим відпустовим місцем, саме звідси походить так називаємий чудотворний образ Ісуса з Милятина. Шанована ікона колись мала срібний кіот венеціанської роботи.

Меморіальна колона

Біля траси на Львів стоїть одна з двох триярусних цегляних колон-каплиць, поставлених на честь перемоги над турками під Хотином у 1621 р. Віддав наказ так увіковічнити перемогу Ян ІІІ Собєський.

Меморіальний стовб-каплиця при дорозі на Київ. Види костелу.
Архівні види Нового Милятина. А така руїна стоїть біля костелу.