Карлштейн - Karlstejn
Дорога до Карлштейну - і сам Карлштейн. Осіння казка.

Абсолютний чеський The Must. Замок, де чеські монархи зберігали свої реліквії та найбільші скарби. Їхати до нього електричкою якісь хвилин 40, не більше. На фотографіях Карлштейн виглядає да-а-алеко не так шикарно, як в дійсності. Здавалося раніше: куб кубом, ну що цікавого? Що цікавого? Ого-го як цікаво. Величезна махіна граду підноситься над майже іграшковим сільцем з карамельно-пряничними будиночками, майже кожен з яких - або сувенірна крамничка, або ресторанчик. До замку веде дорога - вгору, вгору, вгору. Не хочете натруджувати ніг - пара мохноногих коників відвезе вас туди.

Білети на екскурсії - астрономічні 120 крон за простий, не надто багатий скарбами маршрут. Без екскурсії можна лише полазити по стінах і помилуватися пейзажами. Якщо ви знаєте про замки лише з історичних і псевдо-історичних романів, так і зробіть і збережіть собі гроші. Інтер'єри середньовічного замку не вразять вас розкішністю і багатством. Де-не-де якісь меблі чи гобелени, а так - доведеться дивитися лише на портали та стелю. Ну і репліку корони в кінці маршруту.

Екскурсії проводять на англійській та німецькій мові, ви самі обираєте, на яку підете - ще в касі. Фотографувати суворо заборонено. Щоб побачити розписану каплицю, потрібно записуватися заздалегідь.

Антикварні види замку.

Замок в 1831 р. В 1920 та 1932 рр.
1831
1920
1932

30 жовтня 2006 року. Перед Хеловіном.

Дорога до замку. Он він, за спиною. І він вражає. Ворота. Одна з башт.
Дорога до замку.
Он він, за спиною.
І він вражає.
Ворота.
Одна з башт.
Схематичні зображення граду можна побачити біля кас. Симпатичний бьалкончик. Ну і ще кілька разів - град Карлштейн.
Схематичні зображення граду можна побачити біля кас.
Симпатичний бьалкончик.
Ну і ще кілька разів - град Карлштейн.

З старого радянського путівника

Аскетизм автентичних середньовічних інтер'єрів. Портали дверей дуже нагадують портали з Хотина. В цю каплицю треба записуватись на окрему екскурсію. А корона, до речі, лише репліка. На жаль.
Аскетизм автентичних середньовічних інтер'єрів.
В цю каплицю треба записуватись на окрему екскурсію.
А корона, до речі, лише репліка.

Поселення під замком

В цьому антикварному магазинчику я накупила чимало старих листівок. В тому числі - з Мукачівським замком. Пропонували ще карту Мукачева давніх часів, але їх я не збираю. На залізничній станції Карштейн можна побачити... залізничну станцію Карлштейн, тільки в мініатюрі.
Антикварний
Костел в Карлштейні
Коняшки
Залізнична станція

Музей шопок.

Шопки які завгодно: антикварні і нові, дерев'яні і їстивні, нерухомі - і такі, де все рухається, літають ангели, кружляють Франц Йосип з Марією Терезією, а зірки миготять з іграшкового неба. Вартість квитка - 40 крон. В музей зазивають лицарські обладунки біля входу. Музей розташований в самому Карлштейні, на іграшковій вуличці під замком.
Шопка з пєрніков - їстивна.
В дитинтсві я б за таке містечко віддала все.
А ця - крутиться.
Гарна.
В приміщенні музею збереглися старовинні підвали. Вхід в них геть засипаний монетами. На пам'ять. А які там пєрнікі-пряники! Третє фото - найграндіознійшої шопки, яку бачила (а бачила я чимало, ходила в Москві на екпозицію італійських шопок, багато вертепів бачила в наших храмах).
Монетки на пам'ять
Пєрніки