Чеський Брод - Český Brod
Центр міста. Деталь оздоблення будинку. Залишки міських укріплень.

Старовинне готичне місто неподалік від Праги. Добиралися сюди електричкою - але, увага, не з Головного вокзалу, а з вокзалу ім. Масарика (Masarykově nádraží). Сюди якщо й їдуть туристи, то на фестиваль Rock for People (щоліта на стадіоні) - але подивитися в містечку є на що.

Трохи історії.

"Сокіл" в Чеському Броді. Працюючий.

Німці називають це поселення Böhmisch-Brod - не так чеський, скільки Богемський брід. Ну, це практично синоніми. Місто виросло над річкою Шембера в першій половині ХІІ ст. як власність празьких єпископів. Один з них, Ян І, його й заклав - причому вибрав для цього місце біля стежки, що охороняла брід через Шемберу. Звідси й назва. Але до 1291 р. поселення називалося Брод Біскупув (Brod Biskupuv).

В XIV ст., в часи єпископа Арноста з Пардубіц, поселення було визнано містом. Тоді ж в ньому будуються міські укріплення, рештки котрих збереглися до наших днів.

В 1434 р. поселення захопили гусити. В 1434 р. поблизу Чеського Броду відбулася жахлива битва, в якій таборити були на голову розбиті та втратили своїх вожаків: Великого та Малого прокопів. Ця битва поклала кінець 15-річним гуситським війнам.

В 1638 р. місто спустошили шведи. В ХІХ ст. в місті почала розвиватися промисловість, сюди пролягла й залізниця (1845). Чеський Брод сильно постраждав в роки Другої світової війни.

Панорама не дуже вдалася.

Фашистський генерал Ройманн (Reumann) в 1945 р. в школі міста підписав капітуляцію військових частин Стренд (Střed).

В 1990 р. Чеський Брод було визнанно пам'ятковою зоною (щось на кшталт наших архітектурних заповідників).

Під будинками історичного ядра Чеського броду дотепер збереглися глибокі і розгалужені готичні пивниці. Путівники пишуть, що частина цього підземного лабіринту навіть відкрита для туристів - та ми нічого подібного не знайшли. Ну, буває. :)

Що дивитися в Чеському Броді? Як завжди в чеських містах, охайний центр з милими кам'яничками XVIII cт. - головним чином, хоча трапляються й будинки з доби Ренесансу, збереглася на площі й барокова брама;

Костел св. Готхарда і дзвіниця.

залишки міських укріплень з 1360 р. (оновлені в середині XV ст.), що розташувалися по сусідству з супермаркетом Billa, заправкою та автобусною стоянкою, найбільша частина збереглася по вул. Сафарика, але певна їх частина недоступна для огляду - бо знаходиться на приватних подвір'ях;

прикрашену аттиком Коурімську браму (XVII ст.), яка якраз і веде до міських стін;

костел св. Готхарда (1130 рік - так стверджують путівники) - найдавніша частина храму, пресбітеріум, якраз була на реставрації під час нашого приїзду в Чеський Брод. Інші об'єми храму були перебудовані в бароковому стилі в 1765-1772 рр. за проектом Й.Й. Вірха. Біля святині здіймається височенна кам'яна дзвіниця (1578-1580). Біля входу в костел  можна побачити барокову скульптуру, зображаючу св. Яна Непомуцена.

Ну і ратуша, як же без неї? Вперше цю споруду документи згадують під 1402 р., в 1547 р. вона була перебудована в ренесансному стилі, а в 1849 р. - реконструйована. Зараз в ратуші розмістилися міський культурно-інформаційний центр та книгарня. На гарненьку ратушу дивиться позеленілий бронзовий Прокіп Великий, ватажок повстанців, що загинув поблизу міста (пам'ятник авторства К. Опатрного, 1910 р.). "Соколівня" в неоренесансному дусі була зведена в 1888 р.

Працює музей, присвячений гуситському руху.

Картинки:

Дзвіниця костелу з 1578 р. Костел св. Готхарда. В храмі. Найстаріша частина костелу - готичний пресбітеріум. Ян Непомуцен біля святині.
Дзвіниця костелу з 1578 р.
Костел св. Готхарда.
В храмі.
Найстаріша частина костелу - готичний пресбітеріум.
Ян Непомуцен біля святині.
Деталі оздоблення будинків. Коурімська брама. Монумент Прокопу Великому.
Деталі оздоблення будинків.
Коурімська брама.
Монумент Прокопу Великому.
Досить неприглядна будівля - костел Марії Магдалени, зведений в часи єпископа Арноста з Пардубіц (1343-1364). В 1619 р. був рекоснтруйований в ренесансному стилі, в 1711-1719 р. набув барочного вигляду. З 1744 р. тут був капуцинський кляштор. Після секуляризацуії монастиря в 1785 р. костел теж занепав. Ратуша. Будинок біля Коурімської брами. Стовб - обов'язкова деталь площ в чеських містечках.
Костел Марії Магдалени (1343-1364).
Ратуша.