Мельник - Mělník
Неймовірно гарне місто на північ від Праги.
Празька брама
Ратуша
Петропавлівський костел

І з Лібліце, і з Кокоржина ми добиралися в Мельник автостопом, лише в Прагу поверталися дешевим і комфортним рейсовим автобусом - дорога зайняла десь з годину, може й менше. Тому порад "як дістатися" давати не буду: є автобуси, електрички і власні руки на трасі. Стоп в Чехії - пісня!

Там, де Лаба зливається з Влтавою

Злиття Ельби і Влтави.

Їхати сюди варто за замком роду Лобковіц, старим містом, костницею при височенному костелі (не такою знаменитою, як у Кутній Горі, і тому працюючою лише по вихідним дням - чехи народ не надто релігійний). Про замок поговоримо окремо - бо Лобковіци правили тут з 1753 по 1948 роки, а от раніше, за Середньовіччя, чеські королі саме в Мельник висилали своїх дружин - якщо ті монархам набридали. Розлучення тоді були не в фаворі. Тому часом Мельник називають "містом чеських королев".
 Їхати сюди варто і за знаменитим мельникським вином з підвалів замку - ну, це вже на любителя. Але варто пам'ятати: Мельник - центр виноробного регіону в Центральній Чехії. Він навіть має побратима у Франції. Здогадались, якого? Ну так, Бургундію. :)

А ще саме біля підніжжя замку зливаються в одну дві знамениті річки - Лаба і Влтава. Щоправда, Лаба, протікаючи через Німеччину, віддає перевагу назві Ельба... :)

Місто розташоване десь в 40 км на північ від Праги - недалеко.

Майже корисна інформація

Центр Мельника

Інформаційний центр розташований на головній площі старого міста (Намєстє Міру), в кам'яничці неподалік високої Празької брами (Див. перше фото вгорі).

Пройшли браму - відразу подивилися праворуч - побачили напис "Інфоцентр" - зайшли - набрали карт, планів, візиток - спитали в привітних дівчат, що там працюють, як би так покраще дістатися в Кокоржин - отримали компьютерну роздруківку маршруту і буклетик, де описані всі пам'ятки Мельника - подякували - вийшли. :)

Далі ми сіли на не просто прибраній - здавалося, вилизаній центральній площі, поблизу сосен в кадках (!) і почали думати, куди ж піти спочатку. На площі було все як завжди: гарненька цукерова ратуша ніжно-рожевого кольору, фонтан, старі кам'яниці з підсіннями, сувенірні крамнички. Висока вежа Петропавлівського костелу стирчала далі по вулиці ліворуч від інфоцентру. Замок був поруч з храмом. Але спочатку ми обійшли все старе місто по діаментру - ну а раптом щось цікаве знайдемо? Знайшли розцяцьковане приміщення товариства "Сокіл" (1904) і кілька цікавих будиночків. Тепер з чистим серцем можна було відправлятися дивитися на костел та злиття Лаби і Влтави.

Костел св. Людмили з розкішною дерев'яною дзвіницею:

Костел св. Людмили.
Дзвіниця костелу св. Людмили

Петропавлівський костел і стара школа.

Вид майже від Влтави. Біля храму - будиночок Кузена Це з "Сімейки Адамсів". Два види старої школи.
Вид майже від Влтави.
Біля храму - будиночок Кузена Це з "Сімейки Адамсів".
Два види старої школи.

Картинки:

Злиття Лаби і Влтави. Деталь оздоблення будинку. Чи не найновіший храм міста. Празька брама.
Злиття Лаби і Влтави.
Деталь оздоблення будинку.
Чи не найновіший храм міста.
Празька брама.
"Сокіл" (1904). Фонтан перед Ратушею. На задньому плані видно костел і замок. Архітектурна деталь.
"Сокіл" (1904).
Фонтан перед Ратушею.
На задньому плані видно костел і замок. Архітектурна деталь.
Краєвид з костельного пагорба на гору Ржип - з неї, за легендою, почалося існування чеського народу. Місто з висоти пташиного лету (фото з рекламного стенду).
Краєвид з костельного пагорба.
Місто з висоти пташиного лету