Dobřichovice - Добржіховіче
Вид на замок мальтійських лицарів з протилежного берега Бероунки.
Вид на замок хрестоносців

В тіні Карлштейну.

Карта міста.

Містечко (2932 чол. населення) в Центральній Чехії, в 25 км на південний захід від Праги. Карту шукаємо тут.

Ось ще одна.

Сайт міста.

Добиратися: з Хлавні Надражі в напрямку на Бероун.

Час в дорозі: близько 25 хвилин.

В Карлштейн все одно більшість чехозалежних потрапить. Рано чи пізно. Більшість з цієї більшості - залізницею, так найлегше. За дві зупинки до омріяної скарбниці Карла IV є ще один замок, його навіть видно з вікна електрички, але де йому тягатися з естетичною силою і історичною владою сусіднього Карлштейна? Скромні Добржіховіче і не претендують особливо на лаври туристського центру.

Але для мене кожен замок цікавий. Тому ми не пошкодували годинку-півтори і на Добржіховичі. Чого б і ні?:)

Замок

Замок в Добржіховіче

Перша згадка про Добржіховіче відноситься до 1253 року, коли чеський король Вацлав І подарував щойно закладене містечко празьким хрестоносцям з червоною зіркою (я перекладаю з чеського путівника, там так і сказано! Підозрюю, мається на увазі мальтійський орден).

Отже, спочатку була готична твердиня хрестоносців. Вони павуками засіли в павутинні замку надовго, перетворивши королівський дарунок на літню резиденцію магістра ордену.

Потім час зробив з фортеці руїну, а мода перетворила руїну на ренесансний замок - і сталося це в XVI столітті. В 1679 році з'являється замкова каплиця, що гарно збереглася дотепер.

У 1779 році замок горить, після чого його відбудовують у бароковому стилі. Власне, саме таким ви і бачите його зараз над Бероункою, і тільки металочерепиця та нові пластикові вікна псують враження.

Хочете побачити його без цих сучасних вкраплень? Будь ласка.

В 1993 р. замок став державною власністю, в 2000 р. розпочалася його реконструкція - гроші дали мальтійські лицарі та громада поселення.

Хоч і скромний він, і невеликий, і до Карлштейну всього 10 км, але гордість замок має. Тут проводяться турніри, рок-концерти та історичні ярмарки. В приміщеннях замку діє ресторанчик та виставка-продаж вина.

Інші пам'ятки

Святий під липою

Перед входом до замку на невеликій площі знаходиться стара Святоянська липа, а біля неї - її ровесник, кам'яний Ян Непомук, на постаменті, прикрашеному мальтійськими хрестами. І дерево, і барочна статуя походять з 1729 року.

Ще одна згадка про бароко - фігура з 1760 року неподалік від місцевого парку.

В ті часи, коли мальтійські лицарі володіли містом, Добржіховіче лежали лише по обин бік Бероунки, лише з часом містечко осміліло до такої межі, що переповзло на протилежний берег, так і лежить тепер над Бероункою: вокзал і віли з одного боку, замок з іншого. Бероунці це часом, здається, не подобається - і вона пробує поглинути поселення, ось як, наприклад, в 2002 р.

В ХІХ ст. близкість до Праги вкупі з приємним пейзажем зробили свою справу: Добржіховіче стають популярним "дачним" містечком для багатих пражан. Розкішні віли того часу можна побачити на протилежному замкові - правому - березі річки: тут тобі і історизм, і сецесія, і закопанський стиль. Симпатично. Найзнаменитіша з віл - садиба доктора Франти (архітектор К. Хілберт, 1901).

Мости через Бероунку теж заслуговують на кілька слів. Пішохідний поставили в 1999 році, а в 2002 його злизала своїм вологим язиком жахлива повінь. Міст відновили на кошти ЄС, про що нагадує пам'ятна таблиця.

Картинки: замок

Брама до замку в Добржіховічех. Теж з мальтійським хрестом. Замкове подвір'я - скромненько так. Замкова каплиця (1679).
Брама до замку.
Дуже про-чеський пейзаж. :)