Кутна Гора, Ст.Барбара - Chrám svaté Barbory, Kutná Hora
Храм св. Барбари в Кутній Горі.

Де це? - В Кутній Горі.

Що це? - один з найвідоміших готичних храмів в Центральній Європі, включений до скарбниці світовго культурного надбання ЮНЕСКО ( World Heritage Site)

Вартість: вхід платний, восени 2006 року складав 30 крон. Фотографувати всередині суворо забороняється.

Інформація

Кутна Гора, Санта Барбара

Сюди теж привозять всі українські туристичні групи. Туристів тут стільки, що іноді робиться страшно. Екскурсоводи трапляютться різні: нипала за двома (не з наших груп, нє-а), чула багато що цікавого - і дуже різного. Скажімо, одна тітонька докладно пояснила значення кожної фрески, а також чому в середньовічних шахтарів (а саме на їх гроші зведено храм) неодмінною часткою вбрання були довгі фартуки та яка з шахтарських робіт вважалася найдоходнішою (виявляється, асенізатора. Він вигрібав за шахтарями лайно - за що отримував чималу зарплатню). Інші тітоньки в цей час жваво калатали водою в ступі, пояснюючи, що таке готика, а що таке - ренесанс. Екскурсії супроводжує запис органа з храму - і всі гіди настирливо радять купувати цей запис на диску.

Почав споруджувати Святу Барбару у 1388 р. зодчий Йоханн Парлер (Johann Parler), син Пітера Парлера. Будівництво затягнулося на віки, переривалося гусистськими війнами і було завершено аж в 1905 р. (тоді було закінчено дах святині). З 1482 р. процесом керували празькі архітектори Матіас Рейсек та Бенедикт Рейт (Matyáš Rejsek, Benedikt Rejt). З 1588 по 1884 р. знову була довга перерва в будівництві.

Спочатку храм задумувався значно більший за розмірами, та навіть срібні шахти в Кутній Горі не мали стільки грошей, щоб втілити задумане в життя.

Силует Святої Барбари. Один з вітражів. Вдалий кадр. Ще раз храм. Мік.
Силует Святої Барбари.