Лібліце
Ось вам головні пам'ятки села Лібліце: Костел, замок і каплиця.
Костел в Ліблицях
Замок в Ліблицях
Каплиця в Ліблицях

Між Прагою і Мельником

Розташування: 9 км на північний схід від Мельника, 28 км на північний схід від Праги. Добиратися можна з Мельника рейсовими автобусами. Залізничної станції немає.

Карта.

Замок в Лібліцах.

В Лібліце ми йшли пішки з сусіднього села Бишіце (Byšice) - там недалеко, півтори кілометри. Вперше Лібліце були згадані в документах від 1254 року - завдяки якомусь Вацлаву з Лібліц.

В Бишицях замок м'яко кажучи розчарував, але панорама Лібліц на горизонті, коли дах костелу зливався з дахом замку, обіцяла щось цікаве.

Малесеньке сільце - всього 480 жителів. Біля ресторану "Стара Господа" перехрестя - з одного боку капличка, з другого школа. Нам туди, де школа. Трохи далі побачимо костел, а за ним відкривається обійстя місцевої резиденції: стайні (діючі! З гарними кіньми), парк з другої половини XVIII ст. (за іншими даними, 1920 р.), флігелі, нарешті - замок-палац...

Місцевий замок вважається одним з кращих зразків доби розвинутого бароко в Центральній Чехії. Його було зведено в 1699-1706 рр. для графа Арноста Пахта (Arnošt Josef Pachta) з Райова за проектом Джованні Батіста Алліпранді (1665-1720). Різблене оздоблення палацу було виконано після 1770р. І.Ф.Платцером - якраз в той час замок було розширено. Парадний зал палацу було оздоблено в неоренесансному стилі в ХІХ ст. В листопаді-2006 в замку йшли реставраційні роботи.

Панорама Лібліц.

До замку примикає природній резерват "Слатінна лука".

З 1952 р. замок використовувався як конференційні та рекреаційні приміщення Чеської Академії Наук і був недоступним для туристів.

Знаю, що зараз частина палацових помешкань використовується під готель - чудово! Шкода, всередину було неможливо потрапити - ремонт скрізь. Так що розкішних камінів я не бачила. Як і конференц-зали на 76 чоловік.

Пізньоготичний костел св. Вацлава вперше було згадано в 1384 р. У 1710 р. храм було перебудовано у стилі бароко на кошти графа Яна Пахта. Вже в наступному році у вежу вдарила блискавка, її перебудували і встановили там годинник. В криптах під головним вітарем зберігаються рештки графів Пахтів та Деймув.

Біля траси на Мельник стоїть барокова каплиця Діви Марії з 1699 р.

Ілюстрації: