Хмелиська
Костел в Хмелиськах, 22 листопада 2009 р.

Хмелиська (близько 700 жителів) відомі ще з 1785 р. В кінці ХІХ ст. тут проживало кілька сотень католиків, яким на богослужіння доводилося вибиратися до костелу в селі Галущинці (1851 - заснування парафії, 1868 - побудова в Галущинцях храму). Врешті, близько 800 католиків з Хмелисьок дозріли до власного костелу. Костелу - не костелу, а каплицю збудували з цегли в 1899 р. В 1905 р. поруч виросла плебанія. Землетрус 1911 р. сильно пошкодив каплицю, потрібен був ремонт. Ну або й новий храм - ділянку під нього виділили у 1930 р., а зводили святиню у 1931-1938 рр. начебто за проектом знаменитого подоляка Яна Кароля Саса-Зубжицького. Начебто - тому що на типові храми цього архітектора костел в Хмелиськах зовні не схожий.

Освячено святиню під титулом Воздвиження Хреста в 1939 р. Станом на 1903 р. в селі нараховувалось майже тисячу віруючих. Священиком був отець Олександр Панек. Коли кількість католиків сягнула 1,5 тис. (після Першої світової війни), в селі нарешті була заснована власна парафія.

Після ІІ світової війни храм було зачинено і перетворено на склад. Зі здобуттям незалежності храм було повернуто віруючим.

Інтер'єр костелу вкрай мінімалістичний: світлі, позбавлені декору стіни, копія ікони Ченстоховської (власне, Белзької) Мадонни замість вівтаря - от і все.

Фото 1999 року.

Фото 1999 року.