Зашковичі
Дві церкви-сусідки. Зашковичі Городоцького району Львівщини, 28 грудня 2010 р.
Дві церкви-сусідки. Зашковичі Городоцького району Львівщини,

Село (перша згадка за 1571 р.) з населенням трохи більше як 500 чоловік відоме своєю розсадою. Ви б знали, ЯК гарно тут у квітні - кожне подвір'я перетворюється на показову клумбу. Кльво. Зашковичі мають відразу два храми: маленьку-стареньку Іллінську церкву з 1836-1838 рр. - і новозведений мурований трикупольний храм-добгобуд (зводили 13 років!), освячений в серпні 2009 р. - теж присвячений св. Іллі. Автором проекту нової церкви був архітектор Коваленко.

Як правило, новий мурований храм - пряма загроза існуванню старого дерев'яного. але парафіяни з Зашковичів обіцяли своїм пасторам опікуватися старішою тризрубною церквицею з піддашшям і стрімким дахом. Ще у липні 2008 р. храм намагалися спалити кілька злодіїв, та полум'я церквою не поширилося. В радянський час храм офіційно не діяв, але протягом років парафіяни тихцем збиралися на подвір'ї церкви перед пасхальними святами. Ключі від споруди приносив Петро Гнатів, голова церковного комітету. Викладали плащаницю, біля котрої два дні чергували хлопці в костюмах римських воїнів. Більше про пасхальні звичаї села - тут.

Трішки більше про храм - у Віктора Громика.

Зашковичі у квітні