Zagreb. Katedrala Marijina Uznesenja - Загреб: Катедра
17 вересня 2008 р. Ранній ранок.

Сюди не потрібні квитки, як в Празький град чи собор св. Стефана в Будапешті - просто заходиш тихенько і дивишся. Дивитися є на що.

Катедральний костел Вознесіння Діви Марії (Kaptol 31, tel. (+385-1) 481 47 27) - диво нео-готики, дві гострі і високі башти котрого видно з багатьох тточок хорватської столиці. На жаль, через реконтрукцію, яка тягнеться вже досить давно, собор у всій його красі нам побачити не вдалося - хоча про його вигляд без риштувань можна судити по архівним фотокарткам.

Не думайте, що якщо неоготика домінує, то історія в храму коротка, як хвіст в мен-куна. Аж ніяк. Засновано собор було ще в - увага! - 1093 році. Реконструкція святині в романському стилі завершилася до 1242 року (якраз тоді, коли вся Україна лежала покалічена монголами, взявши удар на себе і врятувавши європейське мистецтво :(). Та татари добирались і сюди: станом на 1263 р. катедра пережила кілька нападів кочівників і була сильно поруйнована. Ще одна біда прийшла в 1624 р. - навіть не просто пожежа, а ціла серія пожеж майже знищила собор. Знову полум'я танцювало на стінах храму в 1645 р. Звичайно ж, Катедру відродили.

Пожежі були, татари були... Що ще може зруйнувати будівлю? Землетрус! І такі знищення є в історії святині: в 1880 р. вона сильно постраждала від трясіння землі. Після того реконструкція, що тривала 12 років, і надала вежам знайомого вже неоготичного вигляду.

В 1990 р. було почато відновлення храму, яке тривай й посьогодні.

Меси відбуваються о 7.00, 8.00, 9.00 ранку, в неділі о 7.00, 8.00, 9.00, 10.00, 11.30.

Коли ми там були, перед головним вівтарем лежала скляна труна з тілом єпископа. Спочатку я подумала, скульптура, потім здогадалася, що загребці прощаються з своїм недавнім єпископом...

Скляна труна в костелі.

Стовп перед катедрою