Перегінське
Перегінський замок в своєму найкращому (на даний момент) вигляді.
Перегінський замок

Увага! Увага! Скандали, інтриги, розслідування! Таємниці Карпат! Про що мовчать мольфари! Увага! Увага!

Ай, та ні про що ті мольфари не мовчать, бо ні про що не знають. Жителі селища Перегінське (Рожнятівський район, навколо  самі що не є справжнісінькі Карпати, перша згадка від 1292 року, понад 12 тисяч жителів) про туристів знають мало - а більше і не хочуть, бо воно їм треба? Принаймні моя скромна фігура з трошки нескромним фотоапаратом викликала дикунський якийсь ажіотаж в центрі селища - такий, що від шестірки гопівського вигляду молодиків, які кипіли ненавистю до туристів і надміром матюків, довелося якомога швидше тікати.

Перегінський гламур.

Жителі Перегінська в масі своїй так само мало знають і про місцеву атракцію - замок Гедеона Балабана.

Що, насторожилися? Я свого часу теж. Вже кілька років я плекала мрію потрапити таки в Перегінське. Замок відомого клірика, львівського єпископа, апологета унії, а заодно ще й друкаря та просвітителя - і в самому серці Карпат! Вже цікаво, вже багатообіцяюче. Гедеон Балабан (1530-1607) незадовго до своєї смерті звів в Перегінському фортифікований двір, отже, датувати маловідомий замок можна початком XVII століття. Саме в той час в Західній Україні замки з'являлися грибами після дощу - всі вже муровані, всі грізні. Ось як в Кудринцях, приміром. Чи в Підзамочку.

Отже, вже можна собі мисленно уявити, що чекає на туриста в Перегінську. Саме час брати карту, шукати там селище - і тихо зойкати від масштабної плями, якою Перегінське вляглося між гір. З такою територією і без власного транспорту потикатися в поселення не варто: піде день, перш ніж маловідому споруду вдасться відшукати.

Допоміг путівник Олександар Федоріва "Івано-Франківськ та область" від вже рідного мені видавництва Біблекс. В книжці є цілком конкретні вказівки:

<typolist>

вул. Шкільна, 8 (малопомічна вказівка, опитані місцеві не знають такої вулиці);

місцева назва споруди - "Монастир" або "Гарнізон" (цією підказкою не користувалася);

нарешті, найкорисніший хінт: за ратушею школа, за школою замок.

</typolist>

Ось цей і допоміг. (Коротенько зауважу, що для того, щоб потрапити в центр, ні в якому разі не треба їхати на місцеву автостанцію: спитайте місцевих, де вийти якомога ближче до центру, кілька кварталів одноповерхової забудови - і попереду підніметься спочатку капличка (ліворуч), а далі велика яскраво-жовта ратуша (праворуч). Віднайти потрібну споруду далі - справа кількох хвилин).

Дивна якась реконструкція.

Ратуша з міні-вежечкою - дітище кінця ХІХ століття (орієнтовно). Школа - дітище кінця століття двадцятого. Оборонний двір... Ну так, так, начебто йому вже 400 років (щоправда, обласний реєстр датує споруду більш пізнім часом, 1662 р. Тоді ніякий Гедеон Балабан до замку відношення мати не може - хіба в якості привида). Але зовні - типова така хатка-вілла зламу ХІХ-ХХ століть, яких багато в Західній Україні. Одноповерхова і довга споруда, яка бачила кращі часи. Розділена навпіл - тут житловий будинок, тож у замку Балабана мешкають кілька родин, з просвітителем аж ніяк не споріднених. Дві кутові вежі під фантазійними різнокольоровими дахами. Ще дві вежі давно перетворилися на перебудовані веранди чи сараї.

Велетенський, гігантський плюс - замкові мешканці. Вони звичні до уваги чужих людей до будинку-замку і нічого не мають проти його фотографування. Більше того! Я потрапила туди, де лише й можна зараз пересвідчитись, що споруда й справді древня і оборонна: в старовинні підвалини інкастелізованого двору. Кілька дубових сходинок у темряву - і перед тобою древні склепіння. Після цього можна з невіруючого Фоми перетворитися на полум'яного Павла-проповідника.

Храм авторства Василя Нагірного

27 квітня 2009 р. Навіть квітнучі дерева не рятують ситуацію: сайдинг - зло. Бляха - зло.
Церква в Перегінському

Замок Балабана - не єдина пам'ятка селища. В кількох кварталах від замку в напрямку до виїзда з селища блищить бляшаними дахами первісно дерев'яна церква Зіслання св. Духа. Її звів у 1894 р.  відомий храмовий будівничий Галичини, Василь Нагірний. Перегінчани шанують витвір відомого зодчого так само, як і замок - ніяк не шанують, тож спотворили храм всіма доступними їм способами.

На нещодавно зведеній дзвіниці - своєрідна дошка пошани, де відзначені всі, хто до спорудження дзвіниці приклався. Поруч - дивна вежа, в якій при бажанні можна росквартирувати батальйон піхотинців або роту принцес - і тим, і тим місця вистачить. Що це за споруда, спитати було ні в кого.

В селищі є ще одна дерев'яна церква авторства В. Нагірного - Різдва Богородиці (1884). Її не бачила.

Дерев'яна церква як вона є:

Дерев'яна церква Зіслання Святого Духа в Перегінську (1885). З книги М.Драґана "Українські деревляні церкви" (Львів, 1937, перевидання: Харків, 2015, Видавець Савчук О.О)
Дерев'яна церква Зіслання Святого Духа в Перегінську (1885). З книги М.Драґана "Українські джеревляні церкви" (Львів, 1937, перевидання: Харків, 2015, Видавець Савчук О.О)

Кінець квітня - самий час для відвідин Перегінська.
В Перегінському є ратуша.