Олесько поза замком
Звичайно, в першу чергу для туристів Олесько - це замок і монастир капуцинів з сувенірним базарчиком.
для туристів Олесько - це замок і монастир капуцинів з сувенірним базарчиком.
Але містечко має ще кілька цікавинок.
Олесько. Греко-католицька неовізантійська церква по вул. С.Бандери. 2010 р. Olesko
Неподалік парафіяльного Троїцького костелу за деревами руйнується олеська синагога.

Все ж зрозуміло: біля монументального, зі вежею, схожою на міцний підпеньок, Троїцького костелу і автобуси, і автівки з туристами беруть різко ліворуч (якщо раптом подорожують не зі Львова, а з боку Бродів - то праворуч). Костел хтось з туристів навіть встигає клацнути через вікно (самі фанатики навіть на секунду зупинять машину для такої справи). Далі - тільки замок, тільки капуцини. Та й то - капуцини помітять ті ж самі фанатики, котрі клацали й костел, більшість же обмежиться розгляданням підробок під чорний димлений посуд з Гавареччини. Може, яку книжечку купить - тут їх багато.

Олесько біля замку зходить на пси, Олесько розчиняється в полях і гуркоті з нової об'їздної, Олесько вже майже не тут. Тут територія туризму, продавці зі знанням польської і російської (про англійську от не скажу) і привиди касперів і марисеньок, і народжений під час громовиці Івась Собеський, майбутній Ян ІІІ, і запасники Львівської галереї мистецтв, і охоронці в хвацьких беретах - та мало що тут, лише не Олесько.

Олесько - он там, позаду, до повороту. Ну хоч раз таки треба ж ним пройтися?

Тим більш, крім Троїцької фари ще є синагога (руїнізована, бо якою ще може бути синагога в містечку, де ніяких іудеїв?), греко-католицька церква з помітним здалеку куполом (ця якраз цвіте і сяє), малосхожа на ратушу ратуша, старий цвинтар зі скульптурними надгробками, придорожні фіґури святих... Є що дивитися.

Троїцький костел в Олеську

Костел і церква від замку
Олесько. Костел і церква з замку

Орієнтиром залишимо готично-ренесансний Троїцький костел: все-таки з пам'яток олеського середмістя він найзначиміший. Найвірогідніше. що звели його у XVI ст. Кам'янецькі. Ах, як тішить мене це прізвище! Зводили не на пустому місці: тут вже колись стояла скромніша дерев'яна святиня. Освячено мурований храм було у 1597 р. Часом зустрічається непідтверджена інформація про зведення костелу у 1481 р., що вкрай малоймовірно.

Дві бічні восьмикутні каплиці (Мадонни та Івана Хрестителя) з'явилися у 1625-1627 рр. на кошти Яна Собеського. Над однією з каплиць тоді ж десь виросла вежа - з бійницями, що якби натякає. Ще на вежі - герби "Сас" (це Даниловичів, предків Яна ІІІ) та "Любич" (а цей належав Жолкевським).

Храм неодноразово реконструювали, у середині ХІХ ст.  (тоді його однонавний простір розділили на три нави) та між І та ІІ світовими війнами він пережив ґрунтовні ремонти. В радянські часи споруду прикрили, аж у 1980-х за костел взялася Львівська галерея мистецтв. Нарешті, у 1993 р. костел повернули місцевій громаді автокефалів. Потрапити до середини досить складно: я була в Олеську разів зо п'ять, ні разу храм не був відчинений. Тому старовинних, багато оздоблених ренесансних порталів я не бачила, як і меморіальної таблиці з червоного пісковику на честь діда Яна ІІІ, воєводи Яна Даниловича (помер у 1628 р.). Є ще мармурова епітафія сина воєводи, Яна Даниловича-молодшого, і таблиця про освячення костелу, і металева таблиця з 1883 р. на честь 200-річчя перемоги Собеського під Віднем... Головний вівтар та амвон збереглися з XVIII ст.

Що дивно: Олесько - галицьке містечко не так вже й далеко від Львова, а перші триста років існування місцева римо-католицька парафія підлягала не львівській дієцезії, а чомусь волинській, з центром у Луцьку. Лише коли в 1772 р. ці землі відійшли до Австрії, Олесько перейшло до Львова.

Інші олеські пам'ятки

Одна з фіґур біля церкви.
Олесько. Фігура біля церкви

На південь від костелу - класицистична за декором скромна синагога. Датується то XVIII cт., то ХІХ-тим. Руйнується. Польський путівник Г. Ранковського пише. що вона зведена у ІІ половині XVIII ст., а у першій половині ХІХ ст. перебудована.

Мурована греко-католицька Успенська церква зводилася у 1885-1890 рр. Біля неї кілька цікавих фіґур святих. Дещо з церковного майна походить з більш давніх олеських храмів. Головна місцева святиня - образ богоматері, котрий віруючі вважають чудодійним. Це робота італійського художника Чезаре Каруселлі (кінець ХІХ ст.). В 1901 р. образ було короновано. Корони освятив тодішній папа римський Лев ХІІІ.

Ігор Хома мені багато розказував про ратушу в Олеську. Так, вона існує. Ні, ви її не впізнаєте, навіть коли побачите. Дуже вже скромна двоповерхова будівля. Він описував, яка вона і де вона. але мені це не допомогло у пошуках.

В напрямку Бродів, неподалік від Троїцького костелу, при дорозі видно старий цвинтар. Деякі надгробки на ньому виконані в стилі відомих галицьких скульпторів Шімзерів.

З боку Йосипівки та Ожидова знаходиться старий олеський кіркут з мацевами. Мацев не так і багато: місцеві розповідають, що чимало надгробків в свій час пішло на будматеріали для доріг.

"Просвіта"
Олесько. "Просвіта"