Новокостянтинів
Костел св. Ганни у Новокостянтинові, 20 травня 2018 р. Аерофотозйомка.
Костел св. Ганни та Успенська церква у Новокостянтинові у травні 2018 р.

Близько 600 мешканців. Відоме з XVI ст. Часом трапляється написання Новий Костянтинів

Карта

Це те саме in the middle of nowhere, де в останню чергу очікуєш на цікаву архітектуру, але вона тут є.

У 1600 р. князь Олександр Острозький отримав королівський привілей заснувати ще одне поселення, яке б назвав на честь свого батька Костянтиновим - першим Костянтиновим на той час було місто, відоме зараз як Старокостянтинів. Цей став Новим - і відразу отримав від польського короля Станіслава ІІІ Вази магдебурзьке право та дозвіл на будівництво ратуші та лазні.

Орієнтиром для пошуку костелу нехай буде вирвиоко-яскравий купол Успенської церкви (1851) - московські попи дуже люблять робити з куполів міні-планетарії, щоб золоті зірки-цяточки на синьому фоні.

Масштабний тринавний костел св. Ганни у так званому стилі Віленського бароко звели за наказом графа Ржевуського (а.к.а. Ревуського або Жевуського, вибирайте транскрипцію прізвища на власний смак) у 1788 р. Стилістика храму натякає, що, напевно. якийсь час до 1832 р. ним користувалися василіани. У 1838 р. храм освятив єпископ Францішек Мацкевич.

Посеред скромних сільських хат він виглядає велетнем, прекрасним навіть у стані руїни.

Тут ще у XVII ст. стояв костел-попередник, можливо, з дерева. Після, ймовірно, зруйнування його у турецькі часи будують нову дерев'яну святиню - у 1738 р. А мурований красень виник ще за півстоліття. В рядянські часи храм закрили. В 1987 р. святиня пережила пожежу.

Суворість головного фасаду пом'якшують дві бічні симетричні каплиці з сферичними куполами. Храм стоїть без вікон, але з замком на дверях. Час від часу там проводяться якісь толоки з прибирання території. В звичайний день, а не на велике католицьке свято ви, ймовірно, як і ми опинитеся перед зачиненою брамою. В свята, підозрюю, можна відшукати місцевих римо-католиків у сільській школі (у них там проводяться богослужіння, що є прямим порушенням статті Конституції про відділення школи від церкви) - і попросити ключі. Добре, що у нас хоч коптер був - з дороги храм не дуже роздивитися.

З землі костел роздивитися важко
З землі новокостянтинівський костел роздивитися важко: все зачинено