Нетішин - ХАЕС
Покровська церква в Нетішині (1862).

Широта - 50.346, довгота - 26.628.

Вперше я побачила Нетішин у серпні 2002 року - і він здався мені містом зразкового благоустрою. Канал з містками і фонтанами в центрі, чистенька головна магістраль - проспект Незалежності, гарні ліхтарі на вулицях. Так, все абсолютно нове - але принаймні функціональне і не страшне.

Вдруге я потрапила сюди в червні 2010 року. Чи то й справді ситуація змінилася на гірше, чи то покращився благоутрій й інших міст, вирівнявши різницю між Нетішином і іншими поселеннями, але особливої зразковості не помітила. Місто як місто. Зеленуватий канал, супермаркети, блочні багатоповерхівки, кілька нових храмів. Кажуть, місцевий краєзнавчий музей, відкритий в 2001 р. тодішнім мером Іваном Гладуняком, вважається кращим в області. Багато артефактів бронзової доби і періоду раннього заліза з місцевих курганів, приміром. Не була, не знаю.

Але набором дев'ятиповерхівок Нетішин став не так давно (міський статус у поселення з 1984 року). В 1542 р., коли таку назву вперше фіксують документи, це було просте волинське село, що належало Беаті Костелецькій. Про походження назви є кілька легенд. Мені найбільш зрозумілою є ось ця: багниста рівнина колись давно не потішила своїм виглядом якогось мандрівника. Ну не тішить тут природа, не тішить! :о) А ще тут у Горині течія слабка. "Не тече" - теж може бути версією. Пізніше Нетечин трансформувався у Нетішин.

А ще кажуть, місцеві жителі ніколи тихими не були - Нетишин з часом став Нетішином. Хоча, може, першопоселенця звали Нетешою... Місцевим історикам саме ця версія найбільше до вподоби.

Село не було малим - в середині XVII ст. тут нараховувалось 50 дворів. На поселення не раз нападали і татари, і козаки. До початку ХІХ ст. маєтність належала князям Яблоновським. З 1846 р.- у Тишкевичів, ще за 10 років відходить графині Зубовій. В 1850-ті роки Нетішинська пристань була найпотужнішою на Волині.

Які тільки назви не придумували місту біля ХАЕС у вісімдесяті! Атомодар. Корчагінськ. Островськ (все-таки оспівана М.Островьским Шепетівка близенько).

Хоча 34-тисячний Нетішин розташований у славутському районі, за кілька км від Острога, він має статус міста обласного значення. Ще б пак - поруч Хмельницька атомна станція. Рішення розмістити таку промислову махіну на межі Хмельниччини і Рівненщини було прийняте 17 квітня 1975 р. 7 квітня 1977 р. в село на ділянку біля старого млина (місцеві цей кут називали Плоска) прибули будівельники з Бурштинської ГРЕС... Перший символічний ковш ґрунту під котлован станції було вийнято у січні 1981 р. Пуск першого блоку ХАЕС здійснено 10 грудня 1987 р. Другий блок запущено в 2004 р. Хоча ще до побудови ХАЕС в Нетішині діяла ГЕС (заснована в 1936 р.).

Паралельно станції будували й місто: відразу зручне й комфортне, з школами, магазинами і садочками. На 1693 га міста - сотня багатоповерхівок.

З давніх споруд у Нетішині збереглась дерев'яна церква. Каталог В.Слободяна датує її 1862 р. і називає Покровською. Вікіпедія подає інші дані: 1870 р., Георгіївська.

Вас вітає Нетішин
Вас вітає Нетішин