Marksburg - замок Марксбург
Він з'являється по-монаршому велично: навколишні при-рейнські містечка перед замком Марксбург неначе навколішках. 16 вересня 2010 р.
Замок Марксбург (Burg Marksburg)
І так було й віки тому. Зображення з відомого атласу <b>"Sciographia Cosmica"</b> (1623 або 1627 рр.) авторства поета Даніеля Майснера (Daniel Meisner, 1585-1625) та видавця Еберхарда Кієсера (Eberhard Kieser). Атлас скадавася з Книги Емблем та Книги міських планів. Кожен план мав алегоричне зображення, часом дивне, часом зашифроване - а також девіз у верхній частині і вірш-епіграму на латинці або німецькою мовою. Під керівництвом Е.Кієсера колекція подібних планів зростала з року в рік навіть після смерті Д.Майснера. В 1678 р. перевидання атласу в Нюрнберзі видавцем Паулусом Фюрстом вже налічувало понад 800 зображень європейських міст.
Марксбург. Зображення з "Атласа" 1627 року авторства Даніеля Майснера (Daniel Meisner)
Єдиний з усіх рейнських замків, що не зазнав руйнувань, виситься над містечком Браубах. Зараз у Маркбурзі міститься штаб-квартира Німецької Замкової Асоціації (Die Deutsche Burgenvereinigung).
Замок Марксбург на Рейні (Німеччина)

Координати:  50°16′29″ п. ш.7°38′46″ с. д.

Офіційний сайт замку.

Що це: відомий з ХІІІІ ст. замок на горі над містечком Браубах у Німеччині. Марксбург - єдина фортеця в регіоні, яку в XVII столітті не захопили французи. Саме тому твердиня найкраще зберегла власне середньовічну архітектуру. З 2002 р. замок - у Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. В фортеці - музей.

Де це: між Кобленцем і Бінгеном, над Браубахом, у землі Рейнланд-Пфальц. Так, над Рейном

Марксбург: з історії

Замок для романтиків
De Marksburg is een kasteel bij de plaats Braubach in Rijnland-Palts, Duitsland
Il Marksburg è una fortezza che sovrasta la città di Braubach in Renania-Palatinato, Germania

Хоча документи вперше згадують Марксбург лише у 1231 р. (і лише у зв'язці з сусіднім містечком Браубахом - тоді це був замок Браубах), трикутна в плані твердиня на високій скелі над Рейном з'явилася ще як мінімум у ХІІ столітті. Хороше ж місце - якраз біля чергового звиву ріки, те що треба, щоб спостерігати за караванами човнів на Рейні - ну і розпоряджатися з цією інформацією на власний розсуд. Все-таки власники замку довгий час мали право обкладати митом всі човни, що пропливали повз їх землі.

Місце таки шикарне і правильне - і це потім доведе Історія: французи у 1688-1689 рр., зруйнувавши весь рейн, Марксбург захопити не змогли. Чи то ліньки було так високо лізти, чи кілька ліній оборони таки далися взнаки. Семилітня війна (1756-1763) та наполеонівські кампанії теж оминули цю твердиню.

В 1231 р. і Браубах, і Марксбург були власністю могутнього майнського архієпископа Зігфріда фон Еппштайна (Eppstein). У 1283 р. маєтність отримала як придане якась з родичок архієпископа - так Марксбург опинився в руках у графа Еберхарда ІІ фон Катценельнбогена (Katzenelnbogen), який взявся облаштовуватись у замкових стінах. Укріпив твердиню, добудував каплицю св. Марка.

Рід Катценельнбогенів перервався у 1479 р., замок відійшов до роду Гессен. У 1568 р. графи Гессени перенесли свою резиденцію зі скелі на рівнину - не орли ж, графи. Хоча за форпостом наглядали (у 1643 р. замок обнесли зовнішніми укріпленнями та бастіонами - на полях битв вже царювала артилерія).

У 1613 році і місто, і замок постраждали від страшної пожежі.

Від ХІІ-ХІІІ століть у Марксбурзі збереглися нижня частина головної башти-бергфріда та криниця. У нижній частині і так не надто масштабного бергфріда (1,7 на 1,7 м, ду-у-у-уже тісно) була в свій час в'язниця. Тут заздрив вільному Рейну ув'язнений імператор Генрих IV. Здається, саме ця комірчина носила назву Hundloch (собача нора). Саме з в'язничного туалету веде кудись у західний бік замурований підземний хід. Навряд чи хід вів далеко - не той рельєф навколо. З романських часів частково дійшла стіна західного боку. Каплиця св. Марка, яка й дала пізніше ім'я всій фортеці, була розміщена у другій за висотою, чотириярусній башті комплексу. Потрапити на її третій ярус можна було лише по вузькому гвинтовому проходу.

Була у замку й Folterkammer (кімната тортур). З XIV століття походить Лисяча башта. Мерлони замку нагадують щось італійське. За Середньовіччя, побілені в білий колір, вони, напевно, запам'ятовувались подорожнім надовго: щось небачене.

Замковий палац, не дуже й великий, з крихітними кімнатками (над урвищем місця небагато, нема де розгулятися)  міститься у північній частині комплексу. Він неодноразово перебудовувався. З внутрішнього боку замку, скажімо, в свій час було добудовано ще один поверх - фахверковий. Внутрішня стіна твердині датується приблизно 1300 роком. Увійти до Марксбурга можна було через браму у башні фогта (управителя фортеці). Відразу за брамою знаходяться кузня та вирублені у скелі кінні сходи - настільки широкі, що по ним могли їздити верхи. Верхи заїжджали і до кузні - там лицарі залишали коней на підковку.

З 1803 р., коли ця частинка Рейну увійшла до герцогства Нассау, в фортеці розмістили в'язницю та будинок для солдатів-інвалідів. За спорудами не дуже й дивилися, вони потроху руйнувалися. Та й як дивитися - династія Нассау особливими статками не відзначалася. Ветерани війни обростали жінками і дітьми, самі собі рубали взимку дрова, самі носили до замку воду. Але нема поганого без доброго: фортеця жила, давала прихисток людям - і тим самим подовжувала своє існування, не ставала черговою руїною.

В 1866 р. Пруссія анексувала герцогство Нассау. Вільгельм І, солдатський бог, відразу наказав гарно дивитися за замком - хороший же замок, символічний. Правда, до реставрації справа все ніяк не доходила - аж поки десь у 1880-х форпост не відвідав кронпринц Фредерік - і не сказав, що а добре б було, а?

Бодо Ебхардт. Відновлення Маркбургу

Марксбург - замок-ікона
про Марксбург писали вірші

В 1900 р. твердиню у імператора Вільгельма ІІ купила Німецька Замкова Асоціація - за зовсім символічні 1000 золотих марок. В асоціацію входили переважно аристократи та верхній середній клас - вершки суспільства. Реставрація замку проходила під пильним наглядом імператора Вільгельма ІІ. Реконструкцією комплексу займався архітектор Бодо Ебхардт. Він власне був творцем голосу організації - газети Der Burgwart - у 1899 р. Потім нею довго управляв його син Фрідріх. Асоціація до цього часу квартирує у Марксбурзі.

12 травня 1901 року сам імператор Вільгельм ІІ заклав у краєкутний камінь замку "капсулу часу" - щоб цим офіційно дати старт відновленню твердині. Після цього монарша особа потішила себе екскурсією по Марксбургу. Його величність ще раз побував тут - під час маневрів у Кобленці у 12 вересня 1905 р. Ох імператора й зустрічали, ой зустрічали! Ебхардт придумав спеціальні стяги, які дражнили вітер на бастіонах - а вище всіх був штандарт самого кайзера. Весь Браубах був святково прикрашений, гармати заходились в салютах. Екскурсію цього разу проводив сам герр Бодо.

Ебхардт чудово розумів роль фінансових потоків від туристів - і тому відразу дозволив влаштувати поблизу головного входу до замку ресторан. Мудра людина. Вже в 1841 р. комендант тодішнього будинку інвалідів водив цікавих по замку з екскурсією - ну дуже вже мальовнича споруда, ніяк повз не проїдеш-не пропливеш, все зацікавишся.

В 1901 р. була направлена головна стіна замку. У 1903 р. роботи точилися у каплиці св. Марка. До 1905 р. були закінчені роботи у Лицарському залі, на головній башті та кухні. Розкопали рів. Фрески Лицарського залу виконали у 1903 р. берлінські майстри Біркл і Томер (за ескізами Бодо Ебхардта). Реставрація була обережною і непростою (вперше на Середньому Рейні!): точилися, наприклад, дискусії, чи можна в фахверкових частинах замку замінити старе трухляве дерево на нове - і чи після таких замін це все ще буде середньовічний замок. Нам би таких реставраторів.

Був замінений дах замку, відновлені три вхідні брами. Жителі Браубаха нервували - відновлений замок виглядав незнайомо, якось по-іншому. Що ж то, добродії, коїться, ламають наш Марксбург!

Все як зараз, ага.

А все просто - верхня частина башти-бергфріда була демонтована у XVIII ст. (вона сильно постраждала під час пожежі у 1705 р.  Тоді щось запалало у замковій кухні - і вогонь пішов танцювати по всьому комплексу). У 1906 р. ж її відновили. От і інший, вищий силует.

За відновою Марксбурга стояла Ідея - ідея величі німецької нації, ідея патріотизму, ідея об'єднання німецьких земель. Затятий монархіст Ебхардт вірив, що замки (а в його часи чимало твердинь все ще належало аристократичним родам) - так от, що замки не були символом пригнічення простого народу, о ні. Замки були захисниками Німеччини від ворогів - слов'ян, гунів, вендів. Замки були наочним доказом того, що "мілітаризм та високий розвиток всіх мистецтв і наук йшли абсолютно поруч. (...) Під захистом могутніх стін... всі мирні мистецтва, вся культура та гуманізм могли процвітати" (цитата з самого Ебхардта).

В 1940 р. нацистський СС оприлюднив плани з перетворення Марксбургу на "Орденський замок", в якому б навчалися лицарі, майбутні лідери нації. На щастя, з цих планів, які чудово демонструють, як далеко може зайти замкова обсесія, нічого не вийшло.

В березні 1945 р. форпост сильно постраждав від американського артилерийського обстрілу. В повоєнний час була проведена реконструкція замку. Зараз Марксбург - одна з головних туристичних атракцій Німеччини. Дослідження історії замку та розкопки на його території продовжуються і в наші дні. В 1977-1978 рр. почалася реставрація Лицарської зали, каплиці св. Марка і житлових приміщень. Роботи в каплиці, приміром, тривали до 1993 р.

Виходячи з все ще численних марок та листівок із зображеннями Маркбургу, це все ще одна з гордостей Німеччини.

Дуже архівне
1605 р. Браубах і околиця. Гравюра Вільгельма Діліха.
Марксбург. Гравюра 1903 р.
1832 р. Гравюра В.Г. Фернсайда (Лондон)
1863 р. Гравюра Мейєра
Перше знайомство
Marksburg - замок Марксбург на Рейні
Marksburg est un château surplombant la ville de Braubach en Rhénanie-Palatinat, Allemagne
Марксбург Marksburg
Марксбург Marksburg
Зали Марксбурга
Зали Марксбурга
Castle Marksburg in Germany
Лицарські обладунки у музеї замку Марксбург
Замок на картинах
Марксбург на полотні Чарльза Хоге (Charles Hoguet, 21.11.1821-4.08.1870).
Марксбург. Картина Едварда Теодора Комптона
Старі листівки
Marksburg (do roku 1437 zvaný Hrad Braubach) je německý hrad nad městem Braubach
Марксбург е замък в близост до град Браубах, Германия
Zamek Marksburg – monumentalny zamek w Niemczech w pobliżu miasta Braubach w powiecie Rhein-Lahn w dolinie środkowego Renu
Marksburg, junto ao rio Reno, é um castelo localizado na cidade de Braubach, em Renânia-Palatinado
مارکسبرگ