Lübeck: Holstentor - Гольштейнська брама Любека
Візитівка марципанового Любека - західна (Гольштейнська) брама міста. Пам'ятник зі Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО (1987). 27 жовтня 2011 р.
Holstentor. Візитівка марципанового Любека - західна (Гольштейнська) брама міста
Гольстентор (Гольштейнська брама) у Любеку, гравюра 1875 року. Художник брамі полестив, зробив її стрункішою, ніж вона є.
Гольстентор (Гольштейнська брама) у Любеку, гравюра 1875 року.

Я надто сильно люблю марципани, щоб проминути їхню світову столицю. Любек, північно-німецьке ганзейське місто зі слов'янською назвою, рано чи пізно мусив виникнути на моєму шляху - і увійти у нього я мала через Гольштейнську браму. Через неї 95 % туристів заходить, бо від вокзала до розкішних цегляних воріт з двома баштами - якихось кілька сотень метрів.

Concordia Domi Foris Pax

Любек на початку ХХ ст.
Любек, 1906 р.
Стара листівка, Любек

Давайте трохи про історію цього любекського символу.

Хоча брама і входила до оборонної системи міста, її основним призначенням було лякати ворога не так гарматами, як своєю пишністю та багатством  - такі от середньовічні архітектурні понти.

Маємо південну і північну башти, між ними чотириповерховий корпус - і міський та "польовий" фасади. Польовий зараз дивиться на міст Ляльок і інфоцентр, а за ними вже й вокзал. Поля нема, ну але колись мало ж бути - зараз є Holstentorplatz. З боку міста брама виглядає майже монолітом, з боку "поля" чітко прослідковуються окремі її елементи (я про башти і корпус). А ще з боку поля, серед клумб - дві гармати. Так, для туристів - так само, як і "кімната тортур" у брамі (ніколи тут нікого не мучили, але туристи люблять страшненьке).

На міській, багато декорованій частині - напис SPQL  (гра слів і навіть літер: замість латинського populusque Senatus Romanus - Senatus populusque Lubecensis) та дати "1477" (трішки брехлива дата будівництва - бо насправді це 1478 р.) і "1871" (дата відновлення). SPQL теж з'явилося лише у 1871 р. Раніше з цього боку ніяких написів не було - а навіщо, цю частину брами ховали від поглядів міщан міські стіни.

З боку поля напис довший - Concordia domi foris pax (Спокій всередині, мир зовні, десь так). Теж з 1871 року - ви вже здогадалися :о). Але схожий напис був тут і раніше, тільки довший: Concordia domi et pax foris sane res est omnium pulcherrima (Гармонія всередині і зовнішній мир - найбільше добро з усіх). Найкращим аргументом на користь цієї максими були амбразури і товсті стіни брами. Хоча теракотові вставки з геральдичними ліліями по периметру будівлі і пом'якшували суворість споруди. вставки відновлені у 1865-1870 рр. Єдині три, які вціліли з Середньовіччя, зараз демонструються у музеї. Музей - у брамі.

Більшість аеро-видів брами зроблені не з літака чи пароплана, а з башти собору св. Петра. На всі (і на свої власні теж) хочеться закричати: "Горизонт завалений!", але нічого там не завалено, просто Гольштейнська брама стоїть під таким дивним кутом - і до міста, і до горизонту.

Брама стоїть тут вже понад 500 років - і встигла увійти у землю на добрі півметра. Зображення брами довго було на купюрі в 50 німецьких марок, а у 2006 р. випущена монета в два євро з Гольстентором. В 2005-2006 рр. відбулася чергова реставрація комплексу - і вона обійшлась у 1 млн. євро. Тільки під час неї з брами видалили свастику з 1934 р. (!). Це була остання свастика на громадській будівлі Німеччини.

Гольштейнська брама була не єдиним входом до середньовічного Любека: увійти можна було також через Цитадельну браму та Мельничну (Млинну?) браму. Зараз від них вціліли лише фрагменти - або й нічого не вціліло. Сама ж Гольштейнська брама була значно масштабнішою і складалася з кількох рівнів. Всі вони - крім існуючої центральної частини - були розібрані в 1808, 1828 і 1853 рр. В 1855 р. жителі Любека навіть направляли у місцевий сенат петицію з вимогою зруйнувати і залишки брами. Петиція мала 683 підписи. Добре, що сенатори не послухались. Дебати продовжувались аж до 1863 р. - і рішення НЕ руйнувати браму перемогло рішення її руйнувати з перевагою в ОДИН голос. Кажучи правду, стан будівлі на той момент був аварійний - вона була звичайною середньовічною руїною. В ХІХ ст. середньовічні руїни любили не всі.

Невдовзі замість надокучливих розвалин браму стали сприймати як символ героїчного минулого. З 1901 р. її зображення стало прикрашати вироби марципанової мануфактури Niederegger.

Два леви - сплячий і ні - біля брами виготовлені за проектом Гаррі Мааша у ХІХ ст. Раніше вони стояли перед будинком купця Йона Даніеля Якобі та готелем "Штадт Гамбург" (аж поки той не було зруйновано бомбами у 1942 р.).

Вид з собору св. Петра
Гольштейнська брама Любека. Вид з собору св. Петра
Брама з боку "поля"
Вид від Лялькового моста
Старі листівки
The Holsten Gate ("Holstein Tor", "Holstentor") is a city gate marking off the western boundary of the Hanseatic city of Lübeck
La Holstentor è la più famosa delle porte cittadine appartenenti alla fortificazione medievale della città di Lubecca
Brama Holsztyńska (Holstentor) – zbudowana z cegły brama miejska w Lubece
A Porta de Holsten é uma porta citadina que marca o confim ocidental do centro antigo da cidade hanseática de Lübeck
Міська сторона брами (Любек)
Гольштейнська брама Любека в стерео