Майдан
18 квітня 2011 р. Майдан, екологічний карпатський рай.
Одна з найдавніших в Галичині плавилень (1814 р.) зараз напів-розвалина.
Майдан на Львівщині. Одна з найдавніших в Галичині плавилень (1814 р.)
Успенська церква (1939) авторства архітектора Льва Шелевича.
Майдан. Успенська церква (1939) авторства архітектора Льва Шелевича.

Близько 20 просто Майданів, чотири Старих Майдани, а ще є Майдан Вербецький, Майдан-Олександрівський, Майдан-Карачієвецький, Майдан-Копищенський, Майдан Петрівський, Майдан-Лабунь, Майдан Липненський, Майдан Лукавецький... Коротше, ви вже зрозуміли, що Майданів в Україні безліч. Якщо серед всіх цих тезок провести конкурс краси, я особисто вболіватиму за крихітний (десь 340 жителів всього!) Майдан на Дрогобиччині. Бо тут та-а-а-аке!!! (Плюс звична наша безгосподарність і неакуратність, але ми ж в Україні, куди подітися?)

1. По-перше, тут гори. Карпати. Ще точніше - Сколівські Бескиди. Майдан заховався серед бездоріжжя на межі Турківського, Дрогобицького і Сколівського районів, його й на карті відшукати непросто. Серед навколишніх бескидських конусів найвищий -  гора Липовали (944,2 м н.р.м.). Поруч також хребет Середній. В самому селі, неподалік від плавильні і нижче екс-костелу - гарнесенький будиночок лісництва. Поруч два дерев'яних діди і стенди з інформацію про НПП "Сколпівські Бескиди".

В Майдані є мисливське господарство, де ще в 1965 р. почали відновлювати популяцію зубрів. Зубра не бачила.

2. По-друге, тут є дерев'яна Успенська церква. Правда, в практично кожному карпатському селі є дерев'яні церкви, але тим не менш. Майданівська зведена в 1939 р.  (спочатку була каплицею). В 1958-1989 рр. храм не діяв.

Плавильня металу
Плавильня металу у Майдані

3. Чи не найдавніша в Карпатах і Західній Україні плавильня металу, котра працювала вже в 1814 р. і видавала 9 тонн литого заліза щороку (близько 11 % виплавок Східної Галичини на той час). Плавильня знаходиться між будиночком лісництва і річкою Рибник. Здалеку вона нагадує напівзруйновану замкову вежу (бо вона - та-тамм - напівзруйнована). Колись на березі рибника був цілий промисловий комплекс: піч, три гамарні, кузня, де робили цвяхи. Зараз поруч лише підвал (там пусто, я спускалася). За інформацією журналу "Наука і суспільство" (№ 6 за 1984 р.), колись висота плавильні була 9,48 м, ширина — 7,7 м, довжина — 7 м.

Саме завдяки покладам руди село часом називали Залізним Майданом.

4. Майдан - село туристичне. курортне. Тут є дитячий табір з вагончиками, а далі за церквою, в улоговині, розташовано кілька сучасних баз відпочинку. Нарешті, черга дійшла і до найцікавішого відпочинкового об'єкту Майдана - і це не генделик біля автобусної зупинки, а колишній костел (1938). Спорудили його з ініціативи інженера Вілімовського. Під свій будинок відпочинку в радянські роки його обладнала Укрзахідпроектреставрація. Там був навіть ресторан. Споруду відреставрували в 1980-х (підозрюю, це все-таки була не реставрація, а модернізація і реконструкція), вихолостили все католицьке, облаштували територію навколо (парканчик, доріжки, гарні ліхтарі). На жаль, останні роки костел-будинок відпочинку стоїть пусткою, архітектори навідуються нечасто. Штукатурка починає обсипатися, в дверях подекуди повибивали скло. Всередині все ще цивільно, але якось сиротливо. Дехто з місцевих вірить, що костел... як би так пом'якше сказати... проклятий. Туди свого часу привезли домовини з тілами вбитих в Зубриці 28 вересня 1943 р. Вже в часи ресторану і готелю там начебто теж було кілька випадків з летальним кінцем.

Цей костел був не єдиним в Майдані - більш стара дерев'яна споруда під титулом св.  Михайла дожила до кінця Другої світової і була розібрана вже в радянський час. Зараз на її місці стоїть дерев'яний хрест. Ще б тут не бути костелам: до війни село було заселене переважно поляками. Найдавніший цвинтар села знаходиться на горі над капличкою.

Ну і про назву. Біля лісництва і плавильні в центрі села - ота сама широка галявина-майдан, яка й дала назву поселенню. В квітні там росли жовті квіти і горіла трава.

Але й гарним був! Костел у Майдані в 1939 р.

Фото звідси. Подякувала за знахідку Віктору Громику.