Вінниця
Побудована в 1912 р. водонапірна вежа - один з символів старої Вінниці.
Колишній домініканський костел (XVIII ст., архітектор Паоло Фонтана) перетворили на православний Преображенський собор.
Вінниця. Колишній домініканський костел. Винница. Vinnytsia

Перша згадка в документах: 1363

Населення: 370 тисяч жителів

Телефонний код: 0432

Карта міста

Вінниця - трішки про все.

Нова церква УГКЦ біля автовокзалу
Нова церква біля автовокзалу. Вінниця.

Обласний центр на берегах р. Південний Буг, в 260 кілометрах від Києва, Вінниця колись починалася як дерев’яна фортеця, побудована на березі річечки Виннички володарем Поділля XIV в. литовським князем Федором Кориатовичем. Зараз це місце навіть не існує: з 1890 р. його використовували як каменоломню. А століття тому саме цей невеличкий форпост відбивав численні татарські атаки, горів і відбудовувався знову.

Місто навколо фортеці росло, аж поки не переросло свою захисницю: в 1558 р. у Вінниці було споруджено новий дерев’яний замок на земляних валах острова Кемпа (сучасний Фестивальний) над Бугом.

А 1598 р., коли у місто перенесли столицю Брацлавського воєводства (Брацлав на той час дуже постраждала від ординців), Вінниця перебралася і на правий, досі незаселений берег Південного Бугу. Тут теж було споруджено форпост (вже кам’яний), який сформував планування міських вулиць, яке й нині зюереглося у Старому місті. У 1610 р. на пожертвування брацлавського старости Валентия Калинoвського будується монастир єзуїтів: костел, келії і колегіум, оточені товстими кам'яними стінами і вежами, так званими Мурами. Тут польське населення міста ховалося під час нападів гайдамаків. Мури з червоної цегли (1610-1617), як і костел єзуїтів, збереглися у місті (на перехресті вул. Володарського і Осипенко) — щоправда, не повністю: почасти були розібрані в 1870-е унаслідок аварійного стану. У 1653-67 рр. Вінниця стає центром козачого Вінницького полку. Міщани неодноразово брали участь у численних народних повстаннях.

З 1793 р. Вінниця, як і всі Східне Поділля, відходить до Російської імперії. За три роки поселення набуває статусу повітового міста Подільської губернії. У 1919-25 рр. місто було центром Подільської губернії, в 1925-30 роках — Вінницького округу, і з 1932 р. — Вінницької області.

У центрі Вінниці
У центрі Вінниці

Цікавою буде прогулянка старими кварталами Вінниці. Саме тут збереглися поруч домініканський (1621-1624, 1760) і єзуїтський (1610-1617) монастирі, величний барочний домініканський костел (1760), нині відданий православній церкві — тепер це Преображенський собор (до 1991 р. тут був органний зал), оточені міцними Мурами. Це — серце Вінниці. З 1919 р. у колишніх келіях (XVIII-XIX) розміщається Вінницький історичний музей (зараз – краєзнавчий) і бібліотека, а пізніше і архів.

Через дорогу від собору розташувався бароковий костел монастиря капуцинів (1750). Також на вулиці Соборній, 21, знаходиться Вінницький художній музей. Неподалік є й міський театр.

Одна з самих цікавих церков міста — триверха і тризрубна дерев’яна Миколаївська (1746) в типовому для Поділля стилі. Церквицю в ХІХ ст. поставили на кам’яний фундамент. Поруч із храмом дзвіниця (ХІХ ст.). Храм є філією краєзнавчого музею (вул. Маяковського, 6).

Чимало старих будиночків збереглося на вулицях Л.Толстого, Козицкого, Першого Травня, 9-го Січня, М. Гоголя. Вінницький модерн зламу ХІХ-ХХ ст. - чи не найяскравіший в архітектурному плані період міста. У сквері Козицкого, неподалік меморіалу воїнам, які полягли в Другу світову війну, піднімається прикрашена годинником ошатна цегляна вежа. А вінницька телевежа — один із найвищих у Європі!

У теплу пору по Південному Бугу курсують теплоходи «Пирогов» і «Л. Ратушна» (відправлення від Центрального мосту поруч із головним автовокзалом і греко-католицької церквою). Над озером у передмісті Вінниці розташовано Музей-садиба всесвітньовідомого хірурга М.І. Пирогова (вул. Пирогова, 155, вівторок-неділя, 10.00-17.00, тф. 0432 - 466937, 438016, 437149). У церкві-усипальні зберігається забальзамоване тіло знаменитого лікаря. Неподалік садиби — Вінницький ботанічний сад.

Ще один меморіальний музей, класика вже української літератури М. Коцюбинського, розташований по вул. І. Бевзи, 15 (тф. 0432 – 352687).

У передмісті Вінниці П’ятничанах збереглася садиба Грохольських 1780-х рр. (вул. Мічуріна, 32). Комплекс складається з палацу, павільйону і флігеля, розміщених у старому ландшафтному парку (його площа 32 га).

Стара Вінниця

Призначення споруди за сто років не змінилося: це і тепер навчальний заклад.
Vinnicja, o Vinnytsia (Вінниця) è una città situata sulle rive del fiume Buh Meridionale nell'Ucraina centrale. È il centro amministrativo dell'oblast' omonimo

вінниця. Монумент загиблим у Другій світовій війні

Вінниця, сквер Козицького

Старе місто і дерев'яна церква
Вінниця. Старе місто. Видно дерев'яну церкву
Дерев'яних в місті цілих дві.
Vinnitsya (Winnica), Ukrayna'nın Vinnitsya Oblastı'nın 332.400 nüfuslu kentidir
Архівна Вінниця
Winnica – miasto w środkowej części Ukrainy, na Podolu. Stolica obwodu winnickiego
Вид на Садки. Вінниця.
Вінниця. Жіноча гімназія. 1905 р.
Николаевский проспект в Виннице
Чоловіча гімназія у Вінниці
فينيتسا
Vinnytsia ou Vinnitsa est une ville d'Ukraine et la capitale administrative de l'oblast de Vinnytsia
Вінниця - велике місто. От доказ.
У Вінниці є Макдональдс
Художня школа (Г.Артинов)
Вінницький модерн: художня школа (архітектор Г.Артинов)
Vinniţa este un oraş din Ucrainа
Єзуїтський костел
Вінниця. Костел в 1873 р.
Vinnycja (Winnica) je město na Ukrajině. Leží v mírně zvlěné krajině se na obou březích řeky Pivdennyj Buh, zhruba 250km od Kyjeva
Vinnicja (Vinniţa) város Ukrajnában, a Déli-Bug folyó partján
Ще архівна Вінниця
Колись вінницький вокзал був таким.
бібліотека у Вінниці.
Психіатрічна лікарня у Вінниці
Вінниця. Готель "Бель-В'ю"
Синагога в Вінниці
Тут багато храмів
Winnyzja (Винница, Winnica) ist eine Stadt in der Ukraine in der Landschaft Podolien
Знак на честь трамваю.
Vinnõtsja (varasem eestikeelne nimi Vinnitsa) on linn Ukrainas, Vinnõtsja oblasti halduskeskus
Вінницький модерн
Вінницький модерн
Vinnycia je mesto v Ukrajine na rieke Južný Bug a administratívne centrum Vinnyckej oblasti. Žije tu asi 362 201 obyvateľov
Vinnytsja on kaupunki läntisessä Ukrainassa.
Домініканський монастир колись