Оршівці
Успенська церква в Оршівцях.
Оршівці
Оршівці. Напис на хресті біля церкви
Оршівці. Дзвіниця дерев'яної церкви.

Карта

До Снятина звідси - кілька кілометрів. Але це все ще Кіцманський район. Тому-то Оршівці й спокутують близкість до Покуття архітектурою своєї раритетної дерев'яної тризрубної Успенської церкви (з 1758 року, це вам не жарти!). Це трохи далі в Буковину почнуться типові для цього регіону хатні церкви, а поки що перед туристами типово-гуцульский храм. Забраний в броню бляхи - по-сучасному, по-гуцульському. Єдине, що в святині нагадує про належність храму Буковині - виноград, що щедро обплів лозою піддашшя церкви, та надзвичайна яскравіть стандарнтної охоронної таблички на фасаді. Тут вона помальована в усі кольори веселки - Молдова поруч, а там люблять, аби було яскраво.

Храм знайдете - він в центрі цього чималого села і трохи догори плутаними сільськими вуличками. Поруч - старе кладовище. На церковному подвір'ї ростуть смачнющі груші.

До речі, про датування церкви. Середина XVIII століття для дерев'яного храму - неабияка дивина для цієї частини Буковини. На офіційному сайті району зустрічаємо інформацію, яка протирічить табличці, але не протирічить чотиритомнику "Памятники градостроительства и архитектуры УССР", а саме - 1850р. Менше на цілих сто років. Хто помилився, не мені судити.

Сама церква піднята на кам'яний фундамент і зведена за класичною схемою: квадратні в плані бабинець і нава та п'ятигранна апсида. Верх нави - низький четверик, на якому лежить восьмерик. Стіни мають помітний ухил досередини. Дерев'яна двоярусна дзвіниця стоїть на південний захід від церкви і має цікаве барочне завершення.

Ще картинки:

Лоза обплітає церкву. Біля храму відразу дві дзвіниці. І обидві вкриті бляхою. Старий цвинтар поруч з храмом.
Лоза обплітає церкву.
Біля храму відразу дві дзвіниці.