Дубівці
З книги Григорія Логвина "По Україні". Церква була красунею.
В реєстр потрапила лише одна споруда села. Ось ця.
Дубівці. Дерев'яна церква.
Дзвіниця храму в Дубівцях, Чернівеччина

Село починається майже зразу після повороту траси Чернівці-Коломия до Вижниці. І хоча тут збереглися старий невеликий костел, приміщення сільради в старому палаці (колишній маєток баронів Шимоновичів, початок ХХ ст., начебто 1914 р.) і навіть мозаїчна автобусна зупинка часів СРСР (а що ви дивуєтесь, ці міні-шедеври зараз масово гинуть) - Реєстр національної спадщини зацікавився лише одною спорудою. І це дерев'яна тризрубна одноверха Успенська церква з дзвіницею. Старовинна - походить з кінця XVII століття.

Храм було перебудовано в 1782 р., про що зберігся напис на дверях бабинця. Місцевий переказ твердить, що святиню було перенесено в село з сусідньої Глиниці, яка лежить на проилежному березі Прута. Збереглася стара церковна огорожа, теж дерев'яна. Хоча слово "теж" зараз відноситься більше до квадратової в плані двоярусної дзвіниці. Сам храм зараз, як то водиться на Буковині, вдягнено в бляху.

Барон Шимонович мешкав переважно в Чернівцях, але й у Дубівці навідувався - до оточеного парком маєтку (де вже той парк - лишилося одне-єдине дерево. Ну і ставок ще). Тут у родинній каплиці було поховано його батьків та сина, що помер у дитинстві від ангіни. У школі, збудованій у Дубівцях в австрійські часи, навчалася донька барона. До селян ставився добре, а ті гомоніли про ліфт для їжі, яким з кухні подавалися наїдки до баронського столу. Після 1941 р. Шимонович назавжди покинув Буковину. В радянський час споруду перекваліфікували у склад міндобрив, потім в клуб, тут також були в різні часи дитячий садок-ясла та бібліотека. Зараз - сільрада і бар.

Сільрада - у палаці Шимоновичів.
Австрійських часів палац родини Шимоновичів.