Камінь-Каширський
Мозаїка з архівного Каменя-Каширського

Глибока українська північ, ліси Полісся, майже край ойкумени. До Ковеля - 48 км. А між тим - старовинне місто (понад 10 тисяч жителів), засноване як мінімум у ХІІІ ст. (Г.Ранковський в путівнику "Волинь" стверджує, що в документах поселення Коширськ або Кошер згадане ще в 1196 р.) - і з Магдебурзьким правом ще з 1430 року. Були і укріплення - правда, від них лишився хіба топонім "Замок" (плюс ледь помітні залишки валів і ровів) на березі річки Цир. На давньому замчищу зараз школа. Форпост знищили в 1649 році козаки з армії Богдана Хмельницького. Замок якраз і пов'язаний з першою літописною згадкою про місто - його в 1196 р. заклав князь Роман Мстиславович. Довгий час ця твердиня була прикордонною на польсько-литовських землях, пізніше відійшов до гілки роду Сангушків, котрі себе називали Каширськими.

Останній з роду, воєвода Адам Сангушко-Каширський у 1628 р. заснував у місті домініканський монастир. Після його смерті Камінь-Каширський перейшов до роду Красицьких - аж до кінця XVIII ст. Пізніше маєток відійшов до сімейства Ордів (Орда). В 1832 р. царська влада закрила домініканський монастир, зробивши кляшторний костел парафіяльним. В 1830-1837 рр. споруду було перебудовано.

Архівний Камінь-Каширський

Залізниця прийшла в цей край пізно - аж під час Першої світової війни. З Ковеля протягнули колію нормальної ширини (вона діє до цього часу - Камінь-Каширський - остання станція в цьому напрямку), а далі, на північ, в ліси, йшла вузькоколійка (її розібрали в 1960-х роках).

Ліси давали будматеріал для давніх укріплень - ліси й зараз дають жителям цього волинського райцентру роботу (тут розвинена деревообробна промисловість). Ну і як будували тут хати з дерева, так і будують. До цього часу Камінь-Каширський - розлоге, переважно одноповерхове, не надто туристично-привабливе містечко.

Костел на першій світлині-листівці бачите? Він зберігся. І дата побудови запаморочлива: 1628 рік! Тільки упізнати споруду важко за всіма радянськими перебудовами - в 1945 р. тут влаштували контору. Так що камінь-каширські католики ходять на служби в маленьку цвинтарну каплицю. Поруч розташований цвинтар польських вояків, які полягли в 191901920 рр. Над ним - два великих дуби.

Що справді варто дивитися в місті - так це дві дерев'яні церкви, колись греко-католицькі, зараз віддані православним. В центрі міста - церква св. Іллі з 1700 р. (скапарена синодальними "нео-російськими" перебудовами в 1886 р.). Так само "під Росію" було спаскуджено в 1880 р. церкву Різдва Богородиці, зведену в 1723 р. (первісно - село Воля, яке зараз включено в межі міста). Зберігся бароковий іконостас з іконами XVII-XVIII ст.

Камінь-Каширський у 1915 р.
Kamień Koszyrski