Холонів
Холонів. Палац з боку під'їзду. Акварель зламу ХІХ-ХХ ст. З книги Романа Афтаназі "Dzieje rezydencji na dawnych kresach Rzeczypospolitej", т. 5.
Холонів. Палац з боку під'їзду. Акварель зламу ХІХ-ХХ ст.

Село в Горохівському районі, відоме з 1451 р. Понад 800 жителів.

Про рід Холоневських я вже писала. Одна гілка роду мешкала в Янові. друга - тут, на Волині. По назві ж зрозуміло. Останнім власником Холонева був Зигмунд Марцелій Холоневський (народився після 1885 - помер після Другої світової). Пізньобароковий і водночас ранньо-класицистичний палац в Холоневі був одним з найбільших на Волині і складався з двох павільйонів та головного корпусу. Житлові приміщення знаходилися на першому поверсі, на другому - репрезентативні кімнати. Планування було анфіландим. На другий поверх з холу вели масивні дубові сходи. В кімнатах був кольоровий паркет в геометричні орнаменти. Стелі були декоровані ліпленням з листя аканту. Були білі мармурові каміни в стилі Людовіка XVI - але були й простіші гладкі п'єци. Над камінами висіли дзеркала в багатих рамах. На камінах - позолочені канделябри та годинники. Всі покої були вмебльовані меблями з кінця XVIII - початку ХІХ ст. Серед картин виділялися родинні портрети та мініатюри. Була велика книгозбірка та колекція порцеляни. Майже всі ці скарби зжерла пожежа в 1880-х роках. Невдовзі по ній будинок було дбайливо відновлено - крім інтер'єрів, фресок та паркету. Покої заставили сучасними на той час меблями, які виготовив талановитий місцевий тесля за ескізами Марцелія Красицького та його сина Франциска ксаверія. Перший з проектантів надихався ренесансом, другому подобалась тогочасна мода (важкий стиль королеви Вікторії, напевно). З пожежі вдалося врятувати бібліотеку з книжками XVIII ст. Переважна більшість томів була французькою та польською мовами. Збереглося також кілька родинних портретів та картин іншого змісту.

До палацу вели дві ідентичні брами, неподалік знаходилися видовжені флігелі. За палацом був досить різкий спуск до ставів. З усіх боків палац був оточений старим ландшафтним парком. Автором парку був відомий Діонісій Міклер. З паркового фасаду палацу відкривалися чудові види на околиці. марцелій Красицький, який дуже любив природу, дуже дбайливо дивився за парком.

І палац, і всі меблі були цілковито знищені австрійськими і німецькими солдатами на початку Другої світової війни. Парк існував принаймні до 1939 р.

Зараз Холонів може похвалитися лише орнітологічним заказником площею 42,3 га - на ставах у заплаві річки Липи. Там водяться лебеді-шипуни, норці, мартини, чаплі, лиски.

Палац з боку парку. Мал. Н.Орди
Холонів. Палац з боку парку. Мал. Наполеона Орди