Стеблівка
Szaldobos. Раритетний кадр: церква у Салдобоші (Стеблівці) на початку ХХ ст.

Раритетний кадр: церква у Салдобоші (Стеблівці) на початку ХХ ст. З архіву Пам'яткового уряду Словаччини.

Координати: 48°05′26″ пн. ш.23°25′18″ сх. д.

Понад 2 тис. жителів

Ось така вона була на початку ХХ століття - Богородицька церква в Салдобосі (Сальдобоші, сучасній Стеблівці), збудована в 1643 році, перебудована в 1797 р. Згоріла в 1994 р., кажуть - від потрапляння блискавки. Громовідвід зі своїм завданням не впорався. Оплакували храм ледь не рік всім селом: півтора десятиліття від колишньої красуні лишався лише сяк-так збережений зруб без дзвіниці.

В 2010 р. почалася громадська акція з порятунку згорілої церкви в Стеблівці. Ініціатори відродження церкви: Баняс Юрій Олексійович, вчитель, художник, митець; Ігнат Василь Михайлович, Лукач Василь Михайлович, Берец Володимир Антонович, підприємці; Лукач Василь Петрович - вчитель математики, колишній директор школи.

Ескізно-конструктивне вирішення збереження пам'ятки розробило приватне підприємство "Архітектура&К" (Хуст): керівник Путрашик Тетяна Вікторівна, головний архітектор Орос Василь Васильович, головний інженер Довгань Петро Семенович, виконавці: Фречка Василь Васильович та Баняс Ярослав Володимирович.

Влаштована тимчасова покрівля. Пам'ятка законсервована - і, може, колись повернеться у всій красі.

І ще старе фото: житлова забудова в Сальдобоші на початку ХХ ст.

Стеблівка. Стара листівка з видом церкви

Старі листівки

Хата в Салдобоші (Стеблівці). Стара листівка

Салдобош (Стеблівка) у 1925 р. З чеської книги  "Umění Československého lidu. 192 reprodukce typických staveb, rezeb, maleb, prací umeleckého remesla..."

Салдобош (Стеблівка) у 1925 р.