Драгово
Спина Хмельницького. Гетьман стоїть при виїзді з Драгового, обличчям до села - як прикордонник. Тільки з булавою. Сидіть, мовляв, тут і нікуди не рипайтесь...
Спина Хмельницького.

Вотчина Дракул

Карта

Угорською назва цього великого (майже 4 з половиною тисячі населення) села в Хустському районі звучить Kövesliget. Українською до 1995р. - була Драгове. Тепер Драгово.

Село собі і село. На Тереблі. Відоме з середини XIV століття. Приблизно з того ж часу тут з'явилися перші євреї. Холокост поклав іудейській громаді поселення кінець. Це, практично, все, що змогла знайти з історії Драгового.

До Хуста 34 км. Є якийсь популярний в певних колах діючий монастир. Жіночий. Свято-Архангельський Михайлівський. Ні, на фото не він, а якийсь інший храм в самому центрі села.

До речі, монастир теж давній, начебто, відомий ще з ХІІІ - першої половини XIV ст. Заснував його чи то дід, чи то батько воєводи Баліци і магістра Драга.

Стоп. Ось ми й підібралися до серцевини Драгового. Кажуть, задовго до Влада Цепеша і переселення в Трансильванію, ще в 1329р., угорський король за особливі заслуги перед короною подарував рицарям-братам Драгу і Вальку Хуст з замком, а також землі навколо міста. Чималі землі - майже третину сачасного Закарпаття. Оселитися брати вирішили в Драговому.

Скоріше за все, на той час село називалося не так - і вже від свого нового господаря отримало ім'я, відоме й тепер. Драг на румунській - чорт. Навряд чи це було справжнім ім'ям войовничого, вкритого шрамами рицаря - прізвисько, нікнейм, який, одначе, прижився.

Нащадок Дракульського роду?

Король угорський неодноразово позичав у Драга гроші, а віддавав землями, і скоро володіння Драга .виросли в кілька разів, а сам він осмілився вимагати в монарха додаткових привілеїв. Король вдався до хитрості: оселив в Виноградівському замку ще одного войовничого васала, барона Пітера Берені і пообіцяв все, конфісковане в Драга в боротьбі, віддати барону. З часом Берені відтіснив Драга з рівнини в Трансільванські гори, де через кілька століть і з'явився на світ Влад Цепеш, оспіваний Бремом Стокером.

Та повернімося до монастиря, початки якого теж пов'язані з родом Драгів. На сторінці, присвяченій йому, читаємо, що батьком магістра Драга був румун за походженням воєвода Сасс. Брати не лише допомагали монастирю фінансово, а й виклопотали для нього патріаршу ставропігію.

Можливо, в XVII ст. при монастирі діяла друкарня. Пізніше, в 1670р., сюди добрався кальвініст Лошвай, який і спалив монастир та убив 130 монахів. Це ж треба, який звір. І все це сам? Дракула відпочиває. На зворотньому шляху з місця злочину Лошвая, за легендою, затоптав власний кінь.

Знову православні отримали у свої руки землі монастиря лише в 1920р. В 1933р. монастир знову почав діяти. Фундамент під майбутню церкву заклали 30 вересня 1939р. І що? Радянська влада монастирські споруди не пожаліла, залишивши лише два корпуси, де працювала фетро-фільцева фабрика і відпочивали в таборі піонери.

Новий виток спиралі в історії закладу почався в 1990р.: цю землю знову віддали православним. 1993р. зведено Михайлівську церкву в такому солодкавому про-російському стилі, в 1997р. - житловий корпус, в 2000р. - Петропавлівську каплицю.  В лютому 2001р. сюди передали частину мощей з Троїцько-Печерської лаври в Києві.