Гнівань

Гнівань, костел. Таке ось неоготичне чудо. 19 червня 2005р.

Таке ось неоготичне чудо. 19 червня 2005р.

Назва - що треба!

Понад 12 тис. жителів. Координати: 49°05′28″ пн. ш. 28°20′55″ сх. д.

Карта

Кілька слів про цей населений пункт я вже писала на сторінці, присвяченій Селищу. Там я згадувала (за книгою Д.Малакова) про етимологію назви міста (саме так, все пов'язано з гнівом) та його гранітні кар'єри. Зараз, по ідеї, мала б розказати про свої враження від міста та його храму, але... Але це вже значно краще та докладніше зроблено до мене.

Це злітаюче до неба диво видно вже здалеку. Шкода, але крім дива, в Гнівані особливо дивитися більше немає на що. Хоча й логічно не минати храм в мандрівках з Вінниці до Селища. Все одно ж по дорозі. :)

Вже згаданий вище сайт пише, що Гнівань не настільки молода, як я гадала: перша згадка про поселення відноситься ще до 1629 року. Та поки через гнівне селище не проклали залізницю, Гнівань була звичайнісіньким селом. А ще тут граніт знайшли...
Коли місцевим католикам у квітні 1897 року стало нікуди ходити молитися (помер настоятель Барановський з парафіяльного храму в сусідній Ворошилівці), місцеві поміщики трошки пометушилися, посудилися - і замовили архітекторам проект нового костелу. Мала святиня обійтися в 30 тисяч крб золотом. Ого!
У 1899р. землю під це будівництво пожертвував поміщик Адольф Биковський. Місце було гарне, при трасі, неподалік Бугу. Проект храму склав технік Фелікс Ольшанський.
Нарешті, в 1900р. зводять новий храм, а дещо пізніше - плебанію з садом поблизу. Пробощем служить Карл-Антоній Недзялковський. Для великої господарки на подвір'ї будують конюшню, стодолу та криницю. Не забувають і про житло для органіста і захристяна.
Та спробуй пояснити необхідність господарки, а також органіста та закристяна революційно налаштованим солдатикам. От-от, нічого і в Гнівані не вийшло. Храм розграбовують, в плебанії облаштовують школу і клуб. А 1935р. закривають і храм. А чого дивуватися? Тоді навіть на гранітних розробках працювало всього три чоловіки. Актові книги? Не знущайтесь. Знищують усе. Єдиним Робінзоном вціліла "Метрическая книга Витаво-Гниванской римско-католической церкви" за 1907 рік.
Не вціліли й дзвони. Хоча були, були й вони - навіть імена свої мали: найбільший - Зигмунд, трохи менший - Кароліна, а ще один - Сигнатурка. Знімали Зигмунда со товариші в 1930 році, і хоч як обурювалась громада, що зібралась протидіяти такому неподобству, дзвони переплавили - електротехнічна промисловість потребувала міді.
Відродженню храму та громади сприяла перебудова... але це вже розповідь для зовсім-зовсім іншого місця. Зараз відновлений храм-лялечка є архітектурною домінантою містечка.

Яка я добра!

Яка я добра!