Чернівці: монументи цісарю
Монумент цісарю ФранцуЙосипу в парку. Порівняльний аналіз: початок ХХ ст. і початок століття ХХІ-го.
Порівняльний аналіз: початок ХХ ст.
і початок століття ХХІ-го.

Середмістя Чернівців. Карта

В парку ім. Ю. Федьковича збереглась незвична згадка про старі Чернівці. Де ще в Україні зустрінеш пам’ятник австро-угорському імператору?  Буковинська столиця не так давно відновила монумент цісарю Францу-Йозефу І, за правління якого Чернівці перетворились на розкішне та багате місто. Імператор, що посів престол 18-річним юнаком в 1848 році, правив Австро-Угорщиною 68 років. Це за його вказівкою Буковина перетворилася з «додатку» до Галичини на самодостатнє герцогство. Авторитет найяснішого цісаря був просто грандіозним. Критикувати буковинці любили і вміли, але на адресу імператора, кажуть, ніхто й злого слова не вимовив.

У 1880 році Франц-Йозеф відвідав столицю Буковини. Та монумент на честь правителя з’явився аж в 1908 році, до 60-річчя царювання. Історія виникнення пам’ятника віддзеркалює й історію міста, цього плавильного котла націй, мов та культур. Ідея належала раднику крайового суду І. Калінеску. Місце на Габсбурзькій височині запропонував професор Чернівецького університету доктор М. Фрідвагнер. Макет виготовив професор реальної школи Ю. Зламал, план облаштування прилеглої території — міський садівник Г. Паушек, а доповів про ідею увічнення цісаря чернівецькому бургомістру барону фон Фюрту 13 жовтня 1907 р. адвокат М. Гольденберг. Отже, представники різних етносів працювали над цим скромним монументом. І пожертви на втілення їхнього плану щедро давали чернівчани різних національностей.

Бронзовий медальон вартістю 1 800 крон відлив у Відні в цісарсько-королівській ливарні А. Крупп. На медальоні бажаючі могли прочитати наступний напис: "На вічну згадку про 60-річний ювілей славного правління цісаря Франца-Йозефа І. 1848-1908. Споруджений "Товариством прикрашання міста Чернівці". Пам’ятник з місцевого вапняка виготовили в відомій майстерні чернівчанина К. Кундля. Вартість робіт склала 2 280 крон. Монумент відкрили 18 серпня 1908 року під урочисту музику, яку виконував оркестр 41 полку. Відкриття «цісарської скали» лише додало популярності парку на пагорбі Домінік. Сюди навіть планували дотягти трамвайну лінію з центру міста, але зашкодила Перша світова війна. За румунського панування парк перейменували на честь принцеси Єлизавети, а бронзовий медальон з пам’ятника видалили: щоб не нагадував про старі часи. В пізніші роки піонерам, що проводили час в літньому таборі в парку Шевченка (саме так в роки радянщини називався цей зелений масив) і на думку не спадало, чим раніше була дивна скеля, що нагадувала уламок старовинної фортеці. У 1998 році «цісарську скелю» було відновлено завдяки зусиллям Володимира Заполовського та інших краєзнавців міста та пожертвуванням благодійних австрійських організацій. Місцевий скульптор В. Жуков відлив стокілограмовий медальон, а урочисте відкриття відбулося 18 серпня 1998 року в присутності академічних товариств з України, Австрії та Німеччини. Чим завинив цісар перед вандалами, які у 2001 році збили медальон з його портретом, важко сказати. Адже Чернівці – місто, що могло б весь світ навчити толерантності та віротерпимості.

Біля Серня Ісуса

Франц-Йосип виглядає франтом і не потребує постамента.

В 2009 році поблизу чернівецької ЗОШ № 5 і костелу "Серце Ісуса", шо колись належав ієзуїтам, в сквері по вул. Мирона Кордуби встановили бронзовий пам'ятник Францу-Йосипу. Здається, монумент з'явився під президенстькі вибори-2010: його власним коштом спорудив один з кандидатів у лідери України, чернівчанин Арсеній Яценюк. Наріжний камінь на місці монументу сам політик, котрий на той час був спікером ВР, власноруч заклав 4 жовтня 2008 р. Авторами пам'ятника стали чернівецькі скульптори Володимир Цісарик і Сергій Іванов. Монумент, який урочисто відкрили 3 жовтня 2009 р., став дарунком місту на його 601 річницю.