Чернівці. Успенська дерев'яна
Успенская церковь в Черновцах

Середмістя Чернівців. Карта

Ще одна церква хатнього - характерно буковинського - типу в столиці області. Маловідома - бо знаходиться в дуже вже специфічному місці: на перехресті вулиць Зеленої та Новоуспенської. Новоуспенська - вулиця недовга і майже без будинків: нею йде дорога для жителів передмістя Калічанка на відомий Калинівський ринок. Ну а Зелена відома своїми історичними некрополями, християнським та єврейським.

Така обожнювана буковинцями бляха і тут капарить зовнішність храму: замість колишньої дахівки з тесаного дерева око сліплять залізні, неживі відблиски.

Успенська дерев'яна церква (не плутати з її мурованою сестрою) - одна з найстаріших релігійних споруд Чернівців. Звичайно, вона поступається у віці Миколаївській, та навіть церкві на Горечі, але все-таки - 1783 рік!

Щоправда, зараз деякі чернівецькі історики висувають нову гіпотезу щодо віку храму: стара версія, що церква як стояла тут в 1783р., так і стоїть, зараз відсунута на задній план новими здогадками. За ними святиню звели в центрі тодішнього міста, біля Турецького моста в 1735р., але згодом за наказом австрійської влади перенесли на край міста.

Ще одне припущення стосується "будівельної бригади", що зводила храм: в Чернівцях збереглося кілька церков хатнього типу, і одна з них, Троїцька на Клокучці, досить схожа на Успенську, та й зведена приблизно в той самий час.

Успенська церква, як і всі хатнього типу, зовсім невелика, тризрубна, з квадратним у плані бабинцем та п'ятикутною апсидою. Зведена вона на кам'яному фундаменті. Характерна риса всіх таких храмів - дуже високий дах. Ще одна характерна риса - маленькі віконця десь під самою стелею, що ледь виглядують з-під схила даху. Ну і останній "спеціалітет" - вхід до храму зроблено з південної сторони.

Відсутність бані ще не означає, що дах тут без заломів. Навіть з двома - але помітно це лише зсередини церкви. А потрапити туди мені не вдалося: храм відкривають лише о дев'ятій ранку в неділю та на великі православні свята.

В присвяченій церкві статті Володимира Ботюка (газета "Доба" від 9 лютого 2006 року) читаємо:

"У протоколі інспекційних перевірок 1924 року значиться дерев'яна церква Успення Пресвятої Богородиці на Калічанці, у непоганому стані, а дзвінарня з однією дзвіницею у поганому стані. Навколо церкви ще тоді була огорожа. У документах архівного фонду Митрополії Буковина за 1924-1926 роки та у щорічнику православної церкви Буковини за 1934 рік є відомості, що церква Успення Пресвятої Богородиці, яка є філіалом Миколаївської церкви, була збудована на кошти православного релігійного фонду при допомозі Леона де Рей та парафіян".

Церква діяла до 1950р., коли її закрили радянські чиновники. Наступні 20 років храм слугував складом продтоварів. Церква потроху помирала. Як пише В. Ботюк, в цей час розібрали дзвіницю церкви та вкрали чотири древніх дзвони. А коли згнив дах і зберігати продукти в храмі стало невигідно, склад з приміщення виїхав, залишивши церкву відкритою для всіх. Кульмінація руйнації.

Статус пам'ятника архітектури церква отримала в 1974р. - медаллю на груди лягла охоронна табличка, а бонусом - і замок на двері. Хоча було вже пізно.

За української незалежності храм відкрили на прохання жителів Калічанки. Громада відновила храм, викопала поруч з ним, при  дорозі, криницю, очистила територію від чагарників, в 1994р. звела нову дзвіницю. Зараз сюди приходять православні Київського патріархату.