Олексичі
Олексичі. Церква

Карта

Село у Стрийському районі, на р. Бережниці, відразу за Підгірцями. Відоме з 1850 р., коли називалося Старі Олексичі. Через 105 років назва змінилася на просто Олексичі.

Крім дерев'яної церкви в селі є ще старий німецький цвинтар - колись тут проживала німецька колонія Нові Олексичі (Ной Олексичі). Станом на 1939 рік в Олексичах проживало 870 українців і 80 німців. Цвинтар лежить при дорозі відразу за автобусною зупинкою. Більшість могил ніким не доглянута, літом кладовище заростає. Лише одна могила край самої траси задбана: час від часу з Німеччини приїжджають сюди родичі колишньої жительки Олексичів.

Дещо про побут села в середині ХХ ст. можна почитати тут.

Церква в Олексичах стоїть на місці своєї попередниці, про яку відомо, що вона з'явилася ще в XVI ст. (це не дуже корелюється з датою першої згадки про село, але за що купила, за те і продаю. Думаю, неправильна дата першої згадки, а не датування церкви). В 1903 р. місцева громада за сприяння митрополита Андрея Шептицького побудувала нову святиню. До сторіччя (2003) храм відреставрували, а також встановили фігуру богоматері в центрі села. Ну плюс впорядкували головну вулицю Олексичів, встановили там ліхтарі, відкрили акушерський пункт і цифрову телефонну станцію.

Ще фотографії:

Німецький цвинтар в Олексичах. Церква.