Мостиська
Мостиська в 1901 р. - і в передостанній день липня 2007 року. Ну і знову архівне зображення: 1905 рік.
Mostîska 1901
Mostyska ou Mostiska, une ville de l'oblast de Lviv, en Ukraine
Mostyska, a city in Lviv Oblast of Ukraine. 1905.

Карта

Один з найбільш західних райцентрів Львівщини, ще трохи - і почнеться Польща, до складу якої Мостиськи входили багато століть. Назва міста - аж ніяк не жіночого роду, хоча здається саме так: "Мостиська" - вона. Дівчинка. Насправді це множина - кілька мостів разом творять те, що в ХІІ cтолітті згадувалося як укріплене поселення на березі річки Січної. Назви в міста були різні - Мосциска (та-а-ак, кому там смішно?), Мостища, Мосчиська - але всі пов'язувалися з мостами на Січній. Міст - невід'ємна частина Мостисьок, він навіть на гербі міста присутній.

За іншими даними, перша письмова згадка про місто належить 1244р., а магдебургію поселення здобуло в 1404р.

Мені катастрофічно не поталанило з погодою. Ляло весь день, вулиці були наборами з калюж, фотографувати і тримати одночасно парасольку виходило не надто добре. Тому Мостиська, які до того бачила ще в дитинстві, в 1989 р., в пам'яті залишилися не надто яскравими. Я думаю, це все погода, еге ж?

Костел редемптористів

Старе фото храму. Костел в липні 2007 р. Інтер'єр святині. Він же сто років тому.
klasztor i kościół dawniej oo. Dominikanów ufundowany przez Mikołaja Tarnowskiego
Świątynia została przekazana w 1883 r. oo. redemptorystom
Мостиска, Доминиканский костел, 1598.
Він же сто років тому.

Колись це був домініканський кляштор, заснований королем Владиславом Ягайлом ще в 1404 р. При чому не на пустому місці заснував монарх обитель - костел св. Катерини Олександрійської виник в Мостиськах ще в 1343 році! (Ця інформація з історії костелу, що висить в самому костелі, а от книга "Парафії, костели та каплиці Львівської області, Том І" не така категорична з датами: вона лише згадує, що храм вважався дуже старим вже в 1603 році.

Стара поштівка. Видно монастир

В XVII столітті кляштор славився своєю "чудотворною" іконою Марії Сніжної. Десь на початку цього ж століття домініканці ремонтують та оновлюють святиню. В 1631р. в храмі розмістили реліквії святих, які передали в дарунок домініканці з Кракова, а в 1633 р. головний вівтар було прикрашено образом св. Катерини.

В 1705 році споруду перебудували брати-домініканці. Звідки їм було знати, що аж занадто прогресивний (і, до речі, молодець, що прогресивний!) автрійський цісар Йосип ІІ в 1788 р. скасує орден домініканців на теренах своєї держави. Монастир перетворився спочатку на військові казарми, а пізніше став в'язницею. При цьому сам храм стояв в ті роки закритим, аж поки не почав кар'єру складу сіна.

В 1858 р. місто викупило в уряду і приміщення колишніх келій, і сам храм - і влаштувало у комплексі школу і податкову. В 1862р. було створено комітет зі справи реставрації костелу, а в 1880 р. завдяки старанням громади святиню знову повернули мостиським римо-католикам. Ксьондом на той час був Роман Стояловський. А вже через рік, в 1881р., завдяки старанням отця Бернарда Любеньського редемптористи віденської провінції викупили монастирські будівлі. 13 травня 1883 р. отець Антоні Єдек правив в храмі першу месу після довгої перерви. Так розпочалася діяльність редемптористів у Мостиськах.

Хто такі редемптористи?

Редемптористи в Мостиськах

Ви запитуєте, хто такі редемптористи? Пояснюю. Це монаший чин, заснований в 1732 р. Альфонсом Ліґорієм у Неаполі для проповідницьких місій. З кінця XVIII ст. орден набув чималої популярності в усьому світі. Станом на 1973р. редемптористи мали 36 провінцій.

8 вересня 1883 р. отець Бернард Любеньський привозить в Мостиська копію відомого образу богоматері, освячену папою Леоном ХІІІ. Храм запрацював в якості філіального костелу.

Редемптористи, які оселилися в Мостиськах, прибули з англійської провінції цього ордену.

У 1900 році почалися праці з розбудови і облаштування костелу. Саме з того часу походить вежа храму, на якій знаходяться дзвони і годинник, тоді ж храм було розширено завдяки добудові бічних нав.

25 березня 1902 р. єпископ Юзеф Себастіан Пелчар (Josef Sebastian Pelczar) освятив костел під титулом Богоматері Неустанної Допомоги (або, як сказано на двері храму, Помочі). В честь цієї події в храмі встановлено пам'ятну табличку (сталося це 12 червня 1903 р.). Титул костелу не змінився і до сьогодні. Образ походив з римського костелу св. Альфонса і був написаний в 1882р. Роденом.

В часи Другої світової війни частину кляштору було переобладнано на госпіталь. Відразу по війні, в 1946-1948рр. редемптористи покинули про-совєцькі Мостиська. Тих, хто не встиг це зробити, було заарештовано в ніч з 14 на 15 тавня 1948 р. "Судотворну" ікону вивозять в монастир в Тухові.

Костел знову стає складом, а кляштор повністю віддають під госпіталь. Якісь лікарняні установи базуються в ньому дотепер.

В 1991р. римо-католикам повернуто головну та одну з бічних нав костелу. Освячення храму відбулося 21 грудня 1991р., а ремонт в святині тривав аж до 1996 р. З Польщі у костел повернулася частина колишнього костельного майна, в тому числі й "чудотворний" образ. Його з урочистостями внесли в святиню 28 вересня 1996 р., а 6 вересня 2001р. образ було короновано папськими коронами Іваном-Павлом ІІ у Львові. 27 червня 2002р. костел Катерини оголошено Санктуарієм Богоматері Неустанної Допомоги.

В 1998 р. було відбудовано крипту костелу, а на фронтоні храму розмістили мозаїчний образ богоматері.

Костел Різдва Івана Хрестителя

1902р. Мостиська
2007р.

Цей костел розташований на околиці старих кварталів Мостисьок. Як і згаданий вище домінікансько-редемптористський монастир, цей храм було теж засновано в 1404 р. на кошти короля Владислава Ягайла. Плюс монарх дозволив парохові стягувати на власні (чи то пак костельні) потреби десятину з Мостиськ та деяких сусідніх сіл.

Перший храм, як то буває, був дерев'яним - він згорів під час пожежі 1498 р., а спричинив пожежу турецький напад. Наступний храм був знову з дерева - але цьому пощастило більше, він зміг прожити аж до XVII століття. Саме тоді, на початку XVII ст., зводиться мурований храм, а 8 січня 1604р. його освячує Перемишльський єпископ Матей Пстроконський. Недобудований храм (бо будівництво завершать аж в 1606 р.) називають в честь Івана Хрестителя. Костел мав 5 вівтарів і 2 каплиці.

В 1648 р. сюди добираються повсталі козаки - і плюндрують святиню. Лише через 10 років храм знову освятить єпископ Андрій Тшебицький. В 1722р. з'являються ще два вівтарі. Відновлення костелу мало місце в 1902-1904 та 1913-1919рр.

Храм не закрили навіть після Другої світової війни. В кінці 1970-х з костелу забрали неоготичний головний вівтар, змість нього деякий час був вівтар зі Старого Cамбору. Останнім часом його замінили на вівтар з перетвореного на церкву костелу в Мильчицях.

Кілька фотографій костелу і прилеглих будинків від 14 липня 2009 року.
Mościska
Mościska: świątynia pw. św. Jana Chrzciciela konsekrowana 8 stycznia 1604 przez biskupa  Macieja Pstrokońskiego.

Ще картинки і описи.

Костел редемптористів виситься над ринком в Мостиськах. Це 1910р. А це вже 2007-ий. А це вже греко-католицька церква.
Це 1910р.
А це вже 2007-ий.
А це вже греко-католицька церква.

Неподалік Санктуарію Богоматері Неустанної Помочі знаходиться непоказний скромний храм. Це зведена ще в 1636 р. філіальна каплиця Відвідання Єлизавети Пресвятою Марією. Греко-католикам каплицю віддали ще на початку ХІХ ст. - і в них вона перебуває й зараз.

Закостелля і інші фото з архіву

Храм в Закостеллі. Залічкова каса. Храм св. Юра. Склад тютюну.
Храм в Закостеллі.
Залічкова каса.
Храм св. Юра
Склад тютюну.

Колись Закостелля було самостійною адміністративною одиницею на південь від міста - Закостеллям Стрілецьким. Зараз це передмістя Мостисьок. Парафіяльний костел тут було зведено ще в 1397 р. На початку XVII ст. Закостелля Стрілецьке увійшло до Мостиської парафії, а в 1648 р. храм спалили козаки Богдана Хмельницького. Святиня пізніше відновлена,хоча протокол візітації від 1744р. описує храм як доволі убогий - там була відсутня навіть підлога (!).

Новий мурований храм почали будувати на місці старого в 1898 р. завдяки старанням отця Альфреда Бялогловського та уродженця Мостиськів професора теології Івана Лабуди. Освячено костел 29 вересня 1900р. перемишльським єпископом Йосипом Пельчаром. В храм потрапило деяке начення з костелу-попередника. У 1907 р. було встановлено бічний вівтар Серця Ісуса. Вірних було достатньо: понад 700 станом на 1913р. В червні 1915р. храм було пошкоджено під час військових дій.

В 1920-х рр. храм передали сестрам-юзефіткам, які мали в Закостеллі свій монастир та виховавчий заклад. В 1948 р. храм закрили. Повернуто святиню вірним в 1989р. Зараз в храмі зберігся необароковий вівтар Архангела Михаїла.

Церква св. Юра відома з 1611р. В ті часи храм був відомий як церква на валі. Тоді Львівський літопис повідомляв: "У Мостиськах поставлено церкву, якої там ніколи не було, бо не можна було". З 1631р. при храмі діяло братство. Старенька церквиця на початку ХХ століття вже не вміщала всіх вірних - і в роки війни, в 1941-1944 "на валі" зводиться новий храм, закритий радянською владою в 1961 р. З 1990р. церква знову діюча. Новий храм на старому місці зведено в 1991р.