Sankt Goarshausen - Санкт-Гоарсхаузен
Санкт-Гоарсхаузен, вечір 16 вересня 2010 р. Вид з Санкт Гоару (це протилежний берег Рейну). Фото краще дивитися у повному розмірі. Ну повірте - і перегляньте його саме так. Ага, правда? :о)
Санкт-Гоарсхаузен, вечір 16 вересня 2010 р.
Замок Катц (Katz) над Санкт-Гоарсхаузеном. Стара поштівка.

Координати:  50°09′17″ п. ш. 7°42′59″ с. д.

Можна я вам заспіваю? Заперечення не приймаються до уваги - я їх все одно не чую (як, в принципі, і ви мої фальшиві співи). Але можна я все-таки вам заспіваю?

Ок.

Панорама Санкт-Гоарсхаузену і замку Катц

(Затягує на мотив М.Дунаєвського з старого радянського треш-м'юзиклу):

Бургундия, Нормандия,

Шампань или Прованс -

И в ваших жилах тоже есть огонь.

Но умнице-Фортуне ей-богу не до вас,

Пока на белом свете,

Пока на белом свете есть Германь - Германь!

Ей, а ніхто й не обіцяв, що пісня буде хороша - чи хоча б розумна. Зате вона ПРАВДИВА. Поки існує Німеччина, з її замками, фахверковими будиночками, горами, виноградниками і лісами, оленячими фермами і романськими соборами - світ буде врятовано. Бо краса рятує - ну ви самі в курсі і самі речення закінчити можете.

І Санкт-Гоарсхаузен, крихітне містечко (всього 1 300 жителів!) на Рейні, неподалік скелі Лорелеї і напроти Санкт-Гоару, тому наочний доказ.

Черговий - на Рейні такі докази по одному на кілометр.

І саме тому ніде я не бачила більше такої краси, як на Рейні - і нікуди мені не кортить повернутися так сильно, як туди. І справа навіть не в тому, що місцевість ця ще з 2002 року - у списку світової спадщини ЮНЕСКО. Просто тут все так, як і має бути.

Нікому не потрібний історичний екскурс

Санкт-Гоарсхаузен і замок Катц. Стара листівка.

До Кобленца звідси кілометрів 30 - хоч Рейном, хоч залізницею, хоч автошляхами. До скелі Лореляй (яку у нас називають Лорелеєю) - якась пара кілометрів. До Санкт-Гоару - Рейн переплисти (інакше ніяк - до найближчого мосту 30 км. Міст все обіцяють - і все ніяк...).

Залізницею несуться кудись дойче-банівські потяги, Рейном кочують баржі і катери, а Санкт-Гоарсхаузен застиг у ледь не середньовічній красі. А що змінилося - ну, крім залізниці і автівок? Як жили з виноградарства і туризму, так і живуть. Колись, щоправда, ще рибалили місцеві затято, зараз у Рейні не дуже порибалиш. здається.

Як жило тут у 1885 році майже півтори тисячі населення - так і зараз живе (тільки вже інші, хоча теж переважно лютерани). Ну і що, що так мало люду - це все-таки найсправжнісеньке місто, кожен це бачить. І воно це люто доводить своєму конкуренту, сусідньому містечку Наштеттен (Nastätten). У Наштеттені понад 4 тисячі мешканців, майже мегаполіс, і хоча він лежить навіть не те що не у Лорелеї, а взагалі не на Рейні, Наштеттен вперто перетягує на себе ковдру адміністративногоцентру (угу, уявіть собі, Санкт-Гоарсхаузен ще й райцентр!).

Сюди найкраще потрапляти у вересні (я потрапила у вересні!), але в треті вихідні місяця - тоді нічне небо над замком Катц розквітає велетенськими квітами фейєрверків. Пуляють відразу з замку, з середини ріки і з Санкт-Гоару напроти. Напевно, кльово.

Санкт-Гоарсхаузен відомий не лише Лорелеєю - у містечку є відразу ДВА замки - Кіт (Burg Katz) і Миша (Burg Maus, про нього скоро і окремо). В Мишу можна потрапити туристам, а в Кота - ніяк, бо приватна власність. Причому - гм-гм - японська

Давайте поки про Кота.

Вперше замок на високій скелі над Рейном згадується у 1371 році. Звів його граф Вільгельм ІІ фон Катценельнбоген (Wilhelm II Katzenelnbogen). Будувався форпост відразу в пику сусідній Миші - ту звели десь у 1356 році.

Графи Катценельнбогени були першими, хто у 1435 році посадили на своїх виноградниках сорт Ріслінг. Але рід вимер - і маєтність стала яблуком розбрату між родами Гессен-Кассель і Гессен-Дармштадт. Яблуко навіть постраждало в наслідок військових дій між родами у 1626 та 1647 роках. Довелося укріплюватися сильніше.

В 1692 р. замок знову руйнують - цього разу вояки французького монарха Людовика XIV. Знову французи хазяйнували тут у 1758 та 1763 рр.

У 1806 році середньовічний релікт був розбомблений артилеристами Наполеона Бонапарта. Відбудувати стару розвалину, яка часто змінювала власників і нарешті дісталася Фердинаду Бергу, дійшли руки лише наприкінці ХІХ ст., у 1896-1898 рр. Берг вирішив влаштувати тут миле родинне гніздечко - цілком собі житлове, а не войовничо-фортечне. Назвали відбудоване Нойкатценельнбоген (хто вимовить це швидко з першого разу, того господарі замку пустять досередини. Напевно). Ці 18 літер перекладаються як Замок Новий Кошачий Лікоть - але я не в курсі, чи справді у котів є лікті.

В 1928 р. замок Катц знову продають новим власникам. У 1936 р. твердиня стає власністю Служби праці ІІІ Рейха - тут розмістився тренувальний табір. У 1948 р. у замкових приміщеннях відкрили школу-інтернат - школа у Санкт-Гоарі була зруйнована у війну, тож діти навчалися у замку аж до початку 1960-х. у замку ж розмістилася база відпочинку.

Чули колись про звірства пожежників з їх перевірками? У Німеччині все ще страшніше: базу відпочинку закрили, бо атм не було пожежної драбини. Замок виставили на продаж. Покупцем виявилась в 1989 р. японська компанія - за 4,5 млн. німецьких марок. У замку спочатку влаштували готель для туристів виключно з Японії.

Сама помітна частина твердині - бергфрід, висока (колись 40-метрова) кругла вежа. Такі от бергфріди дуже характерні власне для німецьких середньовічних твердинь. І дві крихітні вежечки з 1890-х в порівнянні з нею тушуються, немов стидаються своєї іграшкової неоготики.

Ось так він з'явився з-за Лорелеї
Die Loreleystadt Sankt Goarshausen