Marksburg - замок Марксбург
Замок Марксбург (Burg Marksburg)

Він з'являється по-монаршому велично: навколишні при-рейнські містечка перед замком Марксбург неначе навколішках. 16 вересня 2010 р.

Марксбург. Зображення з "Атласа" 1627 року авторства Даніеля Майснера (Daniel Meisner)

І так було й віки тому. Зображення з відомого атласу "Sciographia Cosmica" (1623 або 1627 рр.) авторства поета Даніеля Майснера (Daniel Meisner, 1585-1625) та видавця Еберхарда Кієсера (Eberhard Kieser). Атлас скадавася з Книги Емблем та Книги міських планів. Кожен план мав алегоричне зображення, часом дивне, часом зашифроване - а також девіз у верхній частині і вірш-епіграму на латинці або німецькою мовою. Під керівництвом Е.Кієсера колекція подібних планів зростала з року в рік навіть після смерті Д.Майснера. В 1678 р. перевидання атласу в Нюрнберзі видавцем Паулусом Фюрстом вже налічувало понад 800 зображень європейських міст.
Серед майстрів, які корпіли над мініатюрами для "Sciographia Cosmica" були Matthäus Merian, Sebastian Furck, Georg Keller, Balthasar Schwan, Christian Stimmer і - можливо - сам поет Д.Майснер.
Запряжений до плуга слон здавався у Європі XVII століття неймовірною екзотикою - це ж не Індія. А за плугом ходить індієць в пір'ях - що за плутанина з індіанцями!

Замок Марксбург на Рейні (Німеччина)

Єдиний з усіх рейнських замків, що не зазнав руйнувань, виситься над містечком Браубах. Зараз у Маркбурзі міститься штаб-квартира Німецької Замкової Асоціації (Die Deutsche Burgenvereinigung).

Координати:  50°16′29″ п. ш.7°38′46″ с. д.

Офіційний сайт замку.

Що це: відомий з ХІІІІ ст. замок на горі над містечком Браубах у Німеччині. Марксбург - єдина фортеця в регіоні, яку в XVII столітті не захопили французи. Саме тому твердиня найкраще зберегла власне середньовічну архітектуру. З 2002 р. замок - у Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. В фортеці - музей.

Де це: між Кобленцем і Бінгеном, над Браубахом, у землі Рейнланд-Пфальц. Так, над Рейном

Марксбург: з історії

De Marksburg is een kasteel bij de plaats Braubach in Rijnland-Palts, Duitsland
Il Marksburg è una fortezza che sovrasta la città di Braubach in Renania-Palatinato, Germania

Замок для романтиків

Хоча документи вперше згадують Марксбург лише у 1231 р. (і лише у зв'язці з сусіднім містечком Браубахом - тоді це був замок Браубах), трикутна в плані твердиня на високій скелі над Рейном з'явилася ще як мінімум у ХІІ столітті. Хороше ж місце - якраз біля чергового звиву ріки, те що треба, щоб спостерігати за караванами човнів на Рейні - ну і розпоряджатися з цією інформацією на власний розсуд. Все-таки власники замку довгий час мали право обкладати митом всі човни, що пропливали повз їх землі.

Місце таки шикарне і правильне - і це потім доведе Історія: французи у 1688-1689 рр., зруйнувавши весь рейн, Марксбург захопити не змогли. Чи то ліньки було так високо лізти, чи кілька ліній оборони таки далися взнаки. Семилітня війна (1756-1763) та наполеонівські кампанії теж оминули цю твердиню.

В 1231 р. і Браубах, і Марксбург були власністю могутнього майнського архієпископа Зігфріда фон Еппштайна (Eppstein). У 1283 р. маєтність отримала як придане якась з родичок архієпископа - так Марксбург опинився в руках у графа Еберхарда ІІ фон Катценельнбогена (Katzenelnbogen), який взявся облаштовуватись у замкових стінах. Укріпив твердиню, добудував каплицю св. Марка.

Рід Катценельнбогенів перервався у 1479 р., замок відійшов до роду Гессен. У 1568 р. графи Гессени перенесли свою резиденцію зі скелі на рівнину - не орли ж, графи. Хоча за форпостом наглядали (у 1643 р. замок обнесли зовнішніми укріпленнями та бастіонами - на полях битв вже царювала артилерія).

У 1613 році і місто, і замок постраждали від страшної пожежі.

Від ХІІ-ХІІІ століть у Марксбурзі збереглися нижня частина головної башти-бергфріда та криниця. У нижній частині і так не надто масштабного бергфріда (1,7 на 1,7 м, ду-у-у-уже тісно) була в свій час в'язниця. Тут заздрив вільному Рейну ув'язнений імператор Генрих IV. Здається, саме ця комірчина носила назву Hundloch (собача нора). Саме з в'язничного туалету веде кудись у західний бік замурований підземний хід. Навряд чи хід вів далеко - не той рельєф навколо. З романських часів частково дійшла стіна західного боку. Каплиця св. Марка, яка й дала пізніше ім'я всій фортеці, була розміщена у другій за висотою, чотириярусній башті комплексу. Потрапити на її третій ярус можна було лише по вузькому гвинтовому проходу.

Була у замку й Folterkammer (кімната тортур). З XIV століття походить Лисяча башта. Мерлони замку нагадують щось італійське. За Середньовіччя, побілені в білий колір, вони, напевно, запам'ятовувались подорожнім надовго: щось небачене.

Замковий палац, не дуже й великий, з крихітними кімнатками (над урвищем місця небагато, нема де розгулятися)  міститься у північній частині комплексу. Він неодноразово перебудовувався. З внутрішнього боку замку, скажімо, в свій час було добудовано ще один поверх - фахверковий. Внутрішня стіна твердині датується приблизно 1300 роком. Увійти до Марксбурга можна було через браму у башні фогта (управителя фортеці). Відразу за брамою знаходяться кузня та вирублені у скелі кінні сходи - настільки широкі, що по ним могли їздити верхи. Верхи заїжджали і до кузні - там лицарі залишали коней на підковку.

З 1803 р., коли ця частинка Рейну увійшла до герцогства Нассау, в фортеці розмістили в'язницю та будинок для солдатів-інвалідів. За спорудами не дуже й дивилися, вони потроху руйнувалися. Та й як дивитися - династія Нассау особливими статками не відзначалася. Ветерани війни обростали жінками і дітьми, самі собі рубали взимку дрова, самі носили до замку воду. Але нема поганого без доброго: фортеця жила, давала прихисток людям - і тим самим подовжувала своє існування, не ставала черговою руїною.

В 1866 р. Пруссія анексувала герцогство Нассау. Вільгельм І, солдатський бог, відразу наказав гарно дивитися за замком - хороший же замок, символічний. Правда, до реставрації справа все ніяк не доходила - аж поки десь у 1880-х форпост не відвідав кронпринц Фредерік - і не сказав, що а добре б було, а?

Бодо Ебхардт. Відновлення Маркбургу

про Марксбург писали вірші

Марксбург - замок-ікона

В 1900 р. твердиню у імператора Вільгельма ІІ купила Німецька Замкова Асоціація - за зовсім символічні 1000 золотих марок. В асоціацію входили переважно аристократи та верхній середній клас - вершки суспільства. Реставрація замку проходила під пильним наглядом імператора Вільгельма ІІ. Реконструкцією комплексу займався архітектор Бодо Ебхардт. Він власне був творцем голосу організації - газети Der Burgwart - у 1899 р. Потім нею довго управляв його син Фрідріх. Асоціація до цього часу квартирує у Марксбурзі.

12 травня 1901 року сам імператор Вільгельм ІІ заклав у краєкутний камінь замку "капсулу часу" - щоб цим офіційно дати старт відновленню твердині. Після цього монарша особа потішила себе екскурсією по Марксбургу. Його величність ще раз побував тут - під час маневрів у Кобленці у 12 вересня 1905 р. Ох імператора й зустрічали, ой зустрічали! Ебхардт придумав спеціальні стяги, які дражнили вітер на бастіонах - а вище всіх був штандарт самого кайзера. Весь Браубах був святково прикрашений, гармати заходились в салютах. Екскурсію цього разу проводив сам герр Бодо.

Ебхардт чудово розумів роль фінансових потоків від туристів - і тому відразу дозволив влаштувати поблизу головного входу до замку ресторан. Мудра людина. Вже в 1841 р. комендант тодішнього будинку інвалідів водив цікавих по замку з екскурсією - ну дуже вже мальовнича споруда, ніяк повз не проїдеш-не пропливеш, все зацікавишся.

В 1901 р. була направлена головна стіна замку. У 1903 р. роботи точилися у каплиці св. Марка. До 1905 р. були закінчені роботи у Лицарському залі, на головній башті та кухні. Розкопали рів. Фрески Лицарського залу виконали у 1903 р. берлінські майстри Біркл і Томер (за ескізами Бодо Ебхардта). Реставрація була обережною і непростою (вперше на Середньому Рейні!): точилися, наприклад, дискусії, чи можна в фахверкових частинах замку замінити старе трухляве дерево на нове - і чи після таких замін це все ще буде середньовічний замок. Нам би таких реставраторів.

Був замінений дах замку, відновлені три вхідні брами. Жителі Браубаха нервували - відновлений замок виглядав незнайомо, якось по-іншому. Що ж то, добродії, коїться, ламають наш Марксбург!

Все як зараз, ага.

А все просто - верхня частина башти-бергфріда була демонтована у XVIII ст. (вона сильно постраждала під час пожежі у 1705 р.  Тоді щось запалало у замковій кухні - і вогонь пішов танцювати по всьому комплексу). У 1906 р. ж її відновили. От і інший, вищий силует.

За відновою Марксбурга стояла Ідея - ідея величі німецької нації, ідея патріотизму, ідея об'єднання німецьких земель. Затятий монархіст Ебхардт вірив, що замки (а в його часи чимало твердинь все ще належало аристократичним родам) - так от, що замки не були символом пригнічення простого народу, о ні. Замки були захисниками Німеччини від ворогів - слов'ян, гунів, вендів. Замки були наочним доказом того, що "мілітаризм та високий розвиток всіх мистецтв і наук йшли абсолютно поруч. (...) Під захистом могутніх стін... всі мирні мистецтва, вся культура та гуманізм могли процвітати" (цитата з самого Ебхардта).

В 1940 р. нацистський СС оприлюднив плани з перетворення Марксбургу на "Орденський замок", в якому б навчалися лицарі, майбутні лідери нації. На щастя, з цих планів, які чудово демонструють, як далеко може зайти замкова обсесія, нічого не вийшло.

В березні 1945 р. форпост сильно постраждав від американського артилерийського обстрілу. В повоєнний час була проведена реконструкція замку. Зараз Марксбург - одна з головних туристичних атракцій Німеччини. Дослідження історії замку та розкопки на його території продовжуються і в наші дні. В 1977-1978 рр. почалася реставрація Лицарської зали, каплиці св. Марка і житлових приміщень. Роботи в каплиці, приміром, тривали до 1993 р.

Виходячи з все ще численних марок та листівок із зображеннями Маркбургу, це все ще одна з гордостей Німеччини.

1605 р. Браубах і околиця. Гравюра Вільгельма Діліха.
Марксбург. Гравюра 1903 р.
1832 р. Гравюра В.Г. Фернсайда (Лондон)
1863 р. Гравюра Мейєра

Дуже архівне

Marksburg - замок Марксбург на Рейні
Marksburg est un château surplombant la ville de Braubach en Rhénanie-Palatinat, Allemagne
Марксбург Marksburg
Марксбург Marksburg

Перше знайомство

Зали Марксбурга
Castle Marksburg in Germany
Лицарські обладунки у музеї замку Марксбург

Зали Марксбурга

Марксбург на полотні Чарльза Хоге (Charles Hoguet, 21.11.1821-4.08.1870).
Марксбург. Картина Едварда Теодора Комптона

Замок на картинах

Marksburg (do roku 1437 zvaný Hrad Braubach) je německý hrad nad městem Braubach
Марксбург е замък в близост до град Браубах, Германия
Zamek Marksburg – monumentalny zamek w Niemczech w pobliżu miasta Braubach w powiecie Rhein-Lahn w dolinie środkowego Renu
Marksburg, junto ao rio Reno, é um castelo localizado na cidade de Braubach, em Renânia-Palatinado
مارکسبرگ