Reichenstein (Falkenburg) - Райхенштайн
Замок Райхенштайн (Фалькенбург) в 1846 році.
Замок Райхенштайн (Фалькенбург) на Рейні 17 вересня 2010 року.

Що це: ще один (скільки ж їх!) романтичний замок на лівому березі Рейну, в 150 метрах над річкою.

Де це: замок знаходиться в районі Бінген-Майнц, в середній долині Рейну (Німеччина), котра з 2002 р.є у списку світової спадщини ЮНЕСКО. Райхенштайн розташований неподалік крихітного містечка Трехтінгсхаусен (Trechtingshausen - 1 тисяча жителів, але все-таки це місто. Навіть якесь підприємство є - кар'єр розробляє). До Бінгена - 6 км.

Зовсім поруч, трохи нижче по течії - замок Райнштайн. В них на двох навіть легенда одна - про наречену Герду.

Як дістатися: потягом, автівкою, пішки, на катері. :о)

Сторінка замку Райхенштайн

Історія замку Райхенштайн (Фалькенбург)

Фалькенбург у 1839 р.

Перша документальна згадка про твердиню (тоді ще Фалькенбург) відноситься до 1213 р. Відомо, що замок було захоплено в 1253 р., а у 1282 р. його тримало в облозі і пізніше зруйнувало військо імператора Священної Римської імперії Рудольфа І Габзбурга. Монарх своїм наказом заборонив відбудовувати твердиню - так само, як і зруйнований сусідній Райнштайн.

В XIV ст., проте, забороною знехтували - і замок було розширено та укріплено. Тоді з'явилося подвійне кільце оборонних стін, прямокутна житлова башта, забудова головного двору замку.

В 1397 р. Фалькенбург-Райхенштайн став свідком протистояння двох архієпископів Майнца: щойно вибраний на цю посаду Йоганн ІІ Нассау оточив замок, в якому зайняв оборону назначений архієпископом в 1396 р. Готфрід фон Ляйнінген. Лише після тривалих перемовин Готрфід відмовився від архієписькопської посади. Хто знає, можливо, покладливість пана фон Ляйнінгена врятувала замок від цілковитого знищення.

З XVI ст. Замок втратив своє стратегічне значення – і був залишений напризволяще. Він тихо і красиво помирав і руїнувався. В 1689 р. залишки твердині були підірвані в ході військових дій.

Лише епоха романтизму надала розвалинам новий шанс. В 1834 р. руїну купив пруський генерал Франц Вільгельм фон Барфус і перебудував одну з башт під власне помешкання. Наступним власником могутньої напів-руїни у 1887 р. став барон фон Рехфюс.

Сучасний вигляд Райхенштайн отримав за іншого барона - Ніколауса фон Кірш-Пурічеллі. Барон аж ніяк не належав до старої німецької аристократії, а був дитям свого часу – початку НТР. Титул пан Кірш-Пурічеллі, заможний підприємець, власник залізних шахт біля Штромберга, просто купив. Як купив у 1887 році і замок, де в 1899-1902 рр. Тривала реконструкція за проектом регензбурзького архітектора Георга Штребеля (Strebel ). Замок отримав модне на той час трактування в стилі англійської нео-готики. Навколо споруди виник цілий комплекс з житлових та господарських приміщень, виконаних переважно у тому ж стилі. Якщо сусідній Райнштайн був чи не першим замком середньої долини Рейну, котрий був відновлений з руїни, то Райхенштайн був останньою твердинею, котра дочекалася на перебудову.

Барон перебудовував не абияк - у нього був зразок для прикладу: барона дуже вразило, як королівська пруська воля змінила вигляд замку Зоонек. Барон теж захотів таке аристократичне мисливське шале. Але одночасно хотілося, щоб шале виглядало неприступно, маєстатично та романтично-одиноко. Ок. Будь-який каприз за ваші гроші.

Родина Кірш-Пурічеллі мешкала у замку до 1970-х рр.

Звичайно, від первісного готичного - справді готичного, без всяких "нео" - замку залишилося дуже небагато. Є гармати, є підвісний міст, є горгульї в несподіваних місцях і багато декорована бібліотека - для автентики майже достатньо. Зараз у замку виставлена велика колекція старовинної зброї і мисливських трофеїв, можна оглянути старовинні чавунні п’єци. Тут часто проводять весілля. В замку працюють готель та ресторан. Першу суботу липня в Райхенштайні щороку відбувається фестиваль, знаменитий своїм фейєрверком.

Райхенштайн у 1635р.
Burg Reichenstein (Mittelrhein)
Було - стало
Виглядає замок прекрасно
Die Burg Reichenstein, auch Falkenburg genannt, ist eine Burg im UNESCO-Welterbe Oberes Mittelrheintal
The Burg Reichenstein is a castle near the town of Trechtingshausen in Rhineland-Palatinate
Клеменскапелле під замком (ХІХ ст.)