Bacharach - Бахарах
Grus aus Bacharach -1899
Час змінив дивовижно мало в цьому рейнському містечку. Хіба от замок Сталек (Stahleck) з руїн перетворився на молодіжний готель (хостел?).
Ну що, пішли подивимось?

Українською про цей шматочок німецького Парадізу інформації практично немає, тому хочеться трішки змінити таку ганебну ситуацію.

Де це: в південно-західній Німеччині, в землі Рейнланд-Пфальц (район Майнц-Бінген), на березі Рейну - недалеко від Обервезеля і Кауба. Адміністративно поселення підлягає Бінгену-на-Рейні, хоча й не лежить в його межах. Тільки кого з туристів цікавить адміністративний розподіл - особливо коли навколо ТАКА краса?:о)

До Кобленца, якщо що, лише 48 км - і краще цей шлях подолати на катері. Плисти доведеться години три, поїзд домчав би вас десь за 30 хвилин. але ж на катері краще! Всі замки як на долоні, фотографуй досхочу.

Офіційна сторінка міста

Координати: 50°04′0″N 7°46′0″E. Лівий берег Рейну.

Як дістатися: а як захочете. Поїздом, автобусом чи автомобілем по Бундештрасе 9, а найкраще - катером компанії Кьольн-Дюссельдорфер (KD). Ми от раз пройшлися в Бахарах пішки (повернулися поїздом),а раз пропливали його якраз на катері. Якщо ви на правому березі Рейну, так теж не проблема - в Каубі є паром на лівий берег.

Що це: містечко, яке славиться своїми винами. І таки ж містечко, хоча проживає тут лише 1 990 жителів. Навіть герб свій має - бундючний, з левом в короні, що стоїть навчіпочки. На фотографіях його побачите.

Що за назва така - Бахарах? Звучить якось не дуже по-німецьки. Тому, що, кажуть вчені, має кельтське коріння і колись звучало як Баккаракус (Baccaracus).

Ці неповні 2 тисячі жителів Бахараху оселилися вздовж берегу Рейну, але ж місця там небагато, готелі перехоплюють ініціативу - тому, як і в інших сусідніх містечках, є кілька ділянок міста, які вибираються від річки подалі в гори. Наприклад, міська дільниця Штеег (Steeg) лежить в одноіменній долині.

Історія містечка. Коротко. :о)

Бахарах документи вперше згадують на початку ХІ ст., хоча вчені вважають, що поселення існувало вже принаймні з VII ст. як власність архієпископів Кельна. Вернер-капелле зараз начебто стоїть на місці, де в ті часи знаходилася каплиця св. Куніберта. А в замку Сталеку була резиденція могутнього графа Палатіна. Дочка наступника Палатіна, Конрада фон Стауфена, таємно взяла у замку шлюб з сином графів Велфсів, ворогів сімейства Стауфенів - така от ромео-джульєтівська історія, цілком реальна, а не легендарна.

Ні до чого доброго такий шлюб не довів - і замок невдовзі відійшов до Генрі Брунсвіцького - разом з містечком. В 1214 р. новими правителями Бахараху стали Віттельсбахи.

Вже за Середньовіччя Бахарах був важливим транспортним і торгівельним пунктом у винній індустрії. З маленьких корабликів тут на берег викочували важкі бочки з вином - кораблі, що прямували на недалекий Бінген вниз за течією, могли легко напоротися на мілину неподалік міста. Хоча стоп, якого міста? Міські права Бахарах отримає пізніше - у 1356 р.

Вернеркапелле, Бахарах

І дотепер однією з головних міських атракцій і вертикалей є Вернеркапелле (каплиця Вернера) - готична струнка напівруїна з видовженими вікнами вівтарної частини. Туристи минають її на півшляху між Бахарахом і замком. Її як об'єкт зацікавлення вибрали ще німецькі поети епохи романтизму - і я їх чудово розумію.

З присвятою каплиці не все чисто і гарно. Вернер. якому її присвятили, - це той самий 16-річний хлопчина Вернер з Обервезеля (про нього буде на сторінці про Обервезель), якого начебто вбили з ритуальною метою місцеві іудеї - і сталося це в 1287 р. Незрозуміла смерть викликала хвилю погромів і у Обервезелі, і в Бахараху, перекинулася пожежею на Рейн і Мозель. Традиції антисемітизму в Німеччині міцні і розлаписті. А простий народ канонізував підлітка - і присвячував йому храми і каплиці. З католицьких святців "святого" Вернера викинули лише в 1963 р.

Міські стіни, які оточують Бахарах і піднімаються аж до виноградників на пагорбах, почали зводити у 1344 р. А закінчили аж близько 1400 р. В 1545 р. в Бахарах прийшло протестантство. Під час Тридцятилітньої війни Бахарах переходив з рук і руки аж вісім разів, кілька разів палав і взагалі перетворився на руїну.

В 1689 р. французькі війська під час Дев'ятилітньої війни зруйнували замок Сталек і чотири башти міських укріплень.

В 1794 р. лівий берег Рейну (і Бахарах) окупували французькі революціонери. Більше того, в 1802 р. Бахарах на короткий час увійшов до складу Франції. Пізніше, в 1813-1814 рр. через місто пройшли на Францію війська маршала Блюхера (він перейшов Рейн біля сусіднього Кауба). Після поразки Наполеона і Віденського конгресу Бахарах відійшов до Прусії. Гавань простоювала, містечко занепадало - і взагалі б, можливо, померло, якби не Рейнські романтики (так називають німецьких поетів епохи Романтизму, першої третини ХІХ ст.). А ще тут бував Віктор Гюго.

Реставрація бахарахської і сталекської архітектурної спадщини почалася на початку ХХ ст. Руїни каплиці Вернера є архітектурною пам'яткою, а на стіні висить табличка, яка пояснює, як негарно спихувати всі свої біди на якийсь інший (приміром, іудейський) народ.

Що дивитись в містечку Бахарах?

В баштах міських стін зараз живуть

А ось що:

1. Замок Сталек над містом. Документи його знають ще з 1135 р. - коли він був власністю роду фон Сталеків. Найстаріша частина замку - внутрішній двір. Зараз це відомий хостел.

2. Кілька десятків фахверкових будиночків - гарнюсеньких, чудових, по всьому місту. Вони то вишикувались вздовж Рейну, вітаючи баржі і катера. то ховаються на бічних вуличках, то павами позують на ринковій площі.

3. Самий головний фахверковий дім Бахараха - середньовічний Альтес Хаус (Altes Haus) в центрі містечка. Датується якимось фантастичним 1368 роком. Скільки там з XIV ст. збереглося. не беруся судити.

4. Будинок Утш (Haus Utsch) - цей вже з 1585 р. Свого часу тут начебто мешкав герой народної пісні, мисливець Фрідріх Вільгельм Утш.

5. Старовинна пошта - теж фахверкова. Старі листівки датують її XVI ст.

6. Старі винні підвали - ну це на любителя.

7. Старий монетний двір.

8. Митницю з католицьким костелом св. Ніколаса (Миколая) - на її хресті сидить золотий півник.

9. Евангелістську церкву св. Петра.

10. Вже згадану готичну Вернеркапелле.

11. Міські стіни, які оточують Бахарах. А при стінах - і башти. Маса башт! Diebesturm (башта злодія) збереглася в руїнах, Zehnt-turm (Десята башта), Spitzenturm (Башта з шпилем?) теж напіврозвалена, Postenturm (Поштова башта) - ну і так далі. Є й брами, як без них. Holztor (Дерев'яна брама), Liebesturm (Брама кохання), Halbturm (Половинна брама, збереглася в руїнах), Kühlbergturm, Sonnenturm, Hutturm, Kranentor, Markttor, Münztor, Winandturm...

Міські укріплення Бахараху вважаються одними з найкраще збережених в регіоні.

Не розумієте архітектури, хочеться природи? Є й вона: і пагорби у виноградниках, і острівець на Рейні. Любите археологію? Для вас рештки старої римської дороги від замку Стелек до замку Стальберг (Stahlberg).

Пам'ятників хочете? На березі Рейну є скромний монумент на честь маршала Блюхера (біля парому).

Хочеться фестивалів і свят? Теж є. Кожний четвертий вікенд у серпні тут проводять Кулінарні Літні ночі (Kulinarische Sommernacht), в червні відбувається свято Tal to Tal, час від часу проводять середньовічні ярмарки з турнірами.

Таке не забудеш.

Я дуже хочу сюди знову