Миколаївський костел

Симпатична неоготика на Великій Васильківській. 1899-1909 роки. 62 метри заввишки - з вікон поїзда я бачу два сіро-червоних шпилі.

Проект С. Валовського, керування будівництвом - молодий Владислав Городецький, чия слава ще попереду. Перший в Європі фундамент на бетонних палях, винахід інженера А. Штрауса - занадто тут був складний грунт. Один з перших костелів з залізобетону, новомодного матеріалу на ті часи.

Якщо роботами керував Городецький, то скульптури, звичайно ж, виготовляв іспанець А. Саля. Цей тандем - такий же нерозлучно скріплений своїм художнім внеском в культуру, як і пара Меретин - Пінзель.

З 1945 року в приміщенні костелу знаходився архів. З 1979 року костел перетворили на будинок органної музики. Орган тут справді чудовий, я чула, виготовлений чеськими майстрами. За храм йде війна між католиками та управлінням культури.

Грудень 1996 року. Блека вперше в свідомому віці у Києві. Наступні дві листівки були зроблені задовго до того, як Блека не лише приїхала в Київ, а й народилася. Останнє фото вкрадено тут: http://skyscraperpage.com/gallery/
Stare widy kosciola w Kijowie