Монумент Б.Хмельницькому
13 березня 2006 року - і, можливо, сто років тому.
Стара поштівка

Богданів по країні масса. Герой, ікона, знакова постать. Скажімо, лише в Хмельницькому відразу два: один замахується булавою на приїжджих біля залізничного вокзалу, інший осідлав товстоногого коника в самому центрі міста. А є ще Рава Руська, Скала-Подільська, Збараж... Але самий відомий - київський, встановлений в 1888 році на пожертвування киян (ескіз -скульптор М. Микешин, відливка - петербурзький майстер Пій Веліонський, коня відливав Артемій Обер, автор гранітного постаменту - В. Ніколаєв).

Місце вибрали центрове: з одного боку Софія, з іншого видні куполи Михайлівського золотоверхого собору. Софійська площа - серце давнього Києва, тут відбувалися ярмарки і віча, тут в 1648 році міщани вітали Богдана з перемогою над польським військом, сюди прибули ненависні російські посли з боярином В.Бутурліним в 1654р.

Це чи не єдиний гетьман з усієї когорти, що погрожує не Заходу (Польщі), а Сходу (Москві). Не слід тут шукати глибокого символізму і прихованого бунту: просто треба було поставити монумент так, щоб зад коня не вказував на жодну з сусідніх святинь - а то ще попи образяться.

Дивимось на пам'ятник:

1912 рік. Наступна не знаю коли зроблена, але теж стара. А остання в ряду - 13 березня 2006 року.