Байраки
Церква в Могошештях (Байраках) на листівці 1904 р. Тоді село належало до жудецю (повіту) Дорохой.
Церква Різдва Богородиці (1646) в Байраках. 1 cічня 2018 р. Непоганий колір для жіночої блузки, але для 400-річного храму це просто профанація.
Церква Різдва Богородиці (1646) в Байраках. Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din Mogoșești
Могутня дзвіниця церкви Різдва Богородиці у Байраках (Могошештях). 1.01.2018.
Могутня дзвіниця церкви Різдва Богородиці у Байраках (Могошештях).

Святі на винос.

Понад 1,5 тис мешканців

Румунська назва села - Могошешті (Mogoșești)

Ще один типово-буковинський храм в при-румунському Герцаївському районі. Так будують в сусідній Молдові. Хоча окремі обертони галицької архітектурної традиції можна вловити і в древній та масштабній церкві в Байраках.

Такого розміру сільського храму з XVII століття я до Байраків не зустрічала ніде: дзвіниця - величезна, церква - теж не з крихіток. Впорядковане подвір'я, лавиці, колодязь, могила одного з місцевих отців, все охайне і чистеньке. Ну, місцевий народ достатньо побожний, а шкода. Через московсько-патріархатних попів румуномовне населення зомбують ідеями чужого і ворожого нам "русского мира". Прикро це.

А от всередину  храму потрапити жодного разу не вдалося. Вперше, у квітні 2006 р., приїхала на саму православну пасху, сподіваючись, що всі храми будуть відчинені, а вийшло навпаки: всі служителі кліру та їх паства відпочивали від всенічного марафону. Про те, що вночі тут щось таки було, нагадував величезний свічник з голівками пихатих ангелів та свічею у кольорах румунського прапору, що одиноко стояв біля входу до храму. І все. Ну ще численні святі з фасадів святині дивилися якось розгублено і суворо.

Проте ніхто не міг заборонити мені забратися спіральними сходами на дзвіницю, глянути на храм-велет звідти, обнишпорити кожний куточок  старовинної будівлі.

Церква збудована з цегли (виявляється, в XVII столітті вона вже існувала). Храм тридільний, в плані схожий на листок з трьома такими... еее... відгалуженнями, чи що - з конхою апсиди та ще двома конхами, вписаними в об'єм дзвіниці (не тої, що поруч з церквою, а тої, що виростає над бабинцем). З півдня до церкви прибудовано невеликий тамбур.

Стіни гладкі та позбавлені декору. Лише фриз з фігурних арок-ніш, в кожній з яких знаходиться один з святих православного пантеону, слугує прикрасою споруди.В перший мій приїзд храм був в сіренькій "шубі", а за 12 років вже виблискував дешевою булатною кольоровою бляхою на куполах - та дивував ніжно-бірюзовими стінами, котрі абсолютно не пасують пам'ятці такого віку та статусу.

Чотиритомник "Памятники градостроительсттва и архитектуры УССР" (четвертий том, ст. 346) стверджує, що силует церкви формують дзвіниця та центральний купол над навою, а інтер'єр (який я бачила лише через шпаринку від ключа у замку) вирізняється висотним розкриттям простору.

Дзвіниця, що стоїть окремо на захід від храму, ймовірно, була побудована пізніше - можливо, в XVIII ст. Одночасно вона виконує роль парадного входу на церковне подвір'я (є ще один, більш скромний, через фіртку, але часто закриті обидва). Дзвіниця теж зведена з цегли, поштукатурена, має три яруса. Кути першого ярусу підкреслені рустом. Другий та третій ярус прикрашені іонічними пілястрами. Завершення споруди - бароковий купол.

Шукати храм у плутанині сільських вуличок досить важко, орієнтуйтеся на парк поблизу святині.

Байраки мають все ще живу маланку, хоча побачити її у природному середовищі ми не змогли - ганяли за маланкарями селом, та вони були зовсім невловимими. Тому можу судити тільки за тим, що бачила на фестивалях маланок у Чернівцях. Круті тут каюци, яскраві. Може, колись ще побачимось.

В Байраках чудова маланка

"Каюци"-маланкарі з Байраків у Чернівцях на Маланкафесті-2012.