Черганівка
Церква Івана Хрестителя у Черганівці. Фото К.Мокловського кінця ХІХ ст. З книги "Cerkwie drewniane dawnej Galicji Wschodniej" (2012, ISBN e-book: 97883-242-2407-4)
Храм у Черганівці, 2007 рік.

Менш як 1 тис. мешканців.

Моя стаття про Черганівку і Ко.

Село між Кутами і Косовим, на річці Валійці, в Косівському районі. Колись називалося Черганів. Перша згадка про нього датується 1644р. Населення трохи менше за тисячу жителів. В селі розташована великий симпатичний готель "Синевір" (чомусь. Колись назва була більш влучна - "Карпатські гори").

В селі, при трасі, стоїть дерев'яна хрестова в плані церква Івана (1842) та мурована дзвіниця поруч (ХІХ ст.).

Храм має короткі бічні рамена та подовжений бабинець. До східного об'єму з обох боків примикають однакові за розмірами зруби. Південний вхід має ганок. Церква оточена піддашшям на випусках вінців зрубів. Дах центрального об'єму - шатровий, на дуже низькому восьмерику на четверику. Колись церква була обшита гонтом, а зараз - банальною бляхою.

Двоярусна мурована дзвіниця розташована на південний схід від храму.

Зараз церква діюча, з 1972р. і до кінця радянської доби в приміщенні храму діяв "Музей природи Карпат".

Українська Лапландія?

Я й не знала, що в Черганівці йде справжня війна за бренд - бренд Санта-Клауса (ака Святий Миколай). Cаме Черганівка була вибрана в якості майбутньої садиби Миколая, такого собі українського дитячо-релігійного диснейленду. За право носити ім'я святого перегризлися Косівська райрада та Національний природний парк "Гуцульщина". В 2002 р. Черганівська сільрада заснувала комунальне підприємство "Маєток Святого Миколая". Дійшло до суду з приводу "недобросовісної конкуренції": начебто природний парк займається плагіатом, використовуючи в рекламі логотип маєтку липового святого. Символічний камінь під будову казкового містечка було урочисто закладено в селі 19 грудня 2004р. І чубляться бізнесмени та депутати, доводять, хто перший "застовбив" за собою назву. Дурниці якісь. Популізм і чужі кліше. Тим часом в грудні 2006р. в селі освячено дерев'яну каплицю, а до 2011 р. має з'явитися і лубочне "містечко".

Дзвіниця
Мурована дзвіниця храму в Черганівці
1980-ті. З 4-томника.
Так церква з Черганівки виглядала в 1980-х рр.
Куди гуцулам без бляхи
Куди гуцулам без бляхи. Черганівка
М.Драґан, "Українські деревляні церкви"
З книги М.Драґана "Українські деревляні церкви" (Львів, 1937, перевидання: Харків, 2015, Видавець Савчук О.О)
Малюнок Антіна Вариводи, 1930-ті. Надано донькою художника Мері Місьо (Mary Mycio)