Теофіполь
Вид на містечко Теофіполь (написано, щоправда, Teofilpol) в губернії Волинській, повіті Старокостянтинівським. Гравюра з польського тижневика Tygodnik Ilustrowany № 111 за 9.02.1878 (с.93).
Вид на містечко Теофіполь в губернії Волинській, повіті Старокостянтинівським. Гравюра з польського тижневика Tygodnik Ilustrowany № 111 за 9.02.1878 (с.93).
А ну швидко, куди їдете? В Човганський камінь - чи у Теофіполь? Кам'яна красуня при в'їзді у селище викликає алюзії з Теофілією Сапєгою (Сапєжиною), за наказом котрої всіх, хто помилявся у назві містечка, нещадно пороли.
Стій, хто це йде? Кам'яна красуня при в'їзді у Теофіполь.

Майже 7 тис. жителів.

Карта

Чи не найяскравіший епізод теофіпольської історії - як зла баба Теофілія з Яблоновських Сапєжина, власниця Човганського Каменю, перейменувала свою власність на свою ж честь - і наказала випороти всіх селян, котрі "неправильно" називали поселення, кажучи на нього "Камінь" або "Човганський Камінь".

Сусідня гравюра, тільки в кольорі
Палац. Мал. Н.Орди